Det här är inte boken om den radikale, anarkistiske hackaren som tog sig in i de hemligaste och innersta kretsarna och som avslöjade dem. Edward Snowdens memoarer handlar om en amerikansk patriot som till slut inser att staten, som anställt honom är fienden.

Permanent Record innehåller inte några nya avslöjanden utan boken är en viktig påminnelse om varför Snowden samlade ihop en stor mängd information som avslöjade NSAs, FBIs och CIAs enorma datainsamlande. Det är en påminnelse om alla lögner inför det amerikansk folket, som övervakades, och om att USA kan ta reda på allt, om alla, om de vill.

Smugglade

Edward Snowden är inte politiskt radikal. Det var inte därför som han smugglade ut alla dokument och lyckades fly till Ryssland där han är kvar. I botten av hans politiska uppfattningar finns en tro på att staten inte ska lägga sig i, övervaka och snoka på medborgarna. När det går upp för Snowden att övervakningen inte handlar om att hålla koll på misstänkta terrorister utan att alla övervakas så vill han återställa sin barndoms USA. Han vill tillbaka till ett USA där en webkamera i en laptop inte är ett hot mot den enskilde och där en smart mobil inte var en avlyssningsutrustning. Snowden vill ta tillbaka makten och kontrollen till folket. Naivt måhända men hans avslöjanden har lett till det bättre och inte minst har det gett oss en insikt i att nätet inte bara är ett öppet digitalt hav fyllt av möjligheter.

Pratar

Snowden skriver som han pratar – rappt, träffsäkert och välformulerat. Det är välskrivet, lättläst och läsvärt – trots avsaknad av stora avslöjanden. Det här är inte boken som klär av underrättelsetjänsterna en gång till utan en förklaring till varför Edward Snowden förrådde det land som han älskar. Formellt är det brottet Snowden har begått. Han är spion och landsförrädare i juridisk mening men han är också en visselblåsare och en slags hjälte som offrat sig själv och sin egen tillvaro för att vi andra ska förstå vad det är som händer och hur rädsla kan exploateras fler att skapa ett Orwellskt 1984.

Därför är Permanent Records en viktig bok.

Misstag

När avslöjandena kom så var det många som frågade sig hur NSA kunde göra ett så allvarligt misstag som att släppa in Snowden i det allra heligaste, i det innersta. Sanningen visade sig vara rätt enkel – NSA hade inte resurser att klara denna enorma övervakning på egen hand. Ett stort antal fristående konsultbolag anlitades för att hantera hela avlyssningsapparaten. Sedan var Edward Snowden inte en vänsterradikal hackare, han var patriot med en klar bild av vad USA borde vara och han höll käft i sex år innan samvetet gnagde för mycket och utvecklingen mot ett övervakningssamhälle tagit sådana proportioner att han till slut, för sin egen skull, var tvungen att försöka ta sig tillbaka till där han var när han sökte sig till den amerikanska militären efter 9/11.

Första uppvaknandet var när han skulle sammanställa en analys om Kina och det slog honom att hans eget hemland var på ungefär samma punkt när det handlade om att spionera på sina egna medborgare. Därefter började han smuggla ut dokument, på SIM-kort, om det allra hemligaste, alla stora omfattande program, avtalen med andra länder där enorma mängder data samlades in och om samarbetet med andra underättelsetjänster som innebar att ett helt nytt högkvarter fick byggas med en gigantisk datalagringshall.

Flydde

I maj 2013 flydde Snowden till Hong Kong där han träffade de journalister som han haft anonym kontakt med ett tag. Han lämnade över det han smugglat ut till Laura Poitras, journalist och dokumentärfilmare, och Glenn Greenwald, journalist. Snowdens tanke var att låta journalister ta hand om och publicera materialet. De fick ta ansvar för vad som skulle publiceras. Snowden flydde via Ryssland, landade i Moskva med en plan att ta sig vidare till Sydamerika. USA svarade med att dra in hans pass och nu har Edward Snowden levt i Putins Ryssland. En del av hans liv som inte är med i memoarerna. Vi får inte veta särskilt mycket om hans vardag, hur han ser på det land han lever i – förståeligt. Får USa tag på honom så kommer han att ställas inför rätta som landsförrädare.

Boken finns ‘även på svenska “I allmänhetens tjänst” ska tilläggas.

 

%d bloggare gillar detta: