blank

Det började med ett inlägg på Twitter och uttalanden inför pressen utanför Vita Huset – Alabama skulle träffas av orkanen Dorian. USAs president berättade att han fått information från amerikanska myndigheter och att han därför  valt att ställa in sin resa till Polen dör att följa den allvarliga utvecklingen hemmavid.

Sen åkte han och spelade golf och twittrade.

Den amerikanska nationella väderlekstjänsten noterade Trumps misstag och dementerade uppgifterna om Alabama.

Senare på kvällen rapporterade tv-kanalen ABC om det som hade hänt och det som Trump Twittrat och sagt. Donald Trump vägrar att medge sitt misstag utan hävdar bestämt att Alabama fanns med i de första rapporterna och att ABCs rapportering var “Fake News”.

Han passade också på att förolämpa reportern och hävda att hela rapporten var vinklad för att komma åt honom. I ett läge där människor där i Bahamas och där miljoner människor i det land som han är satt att beskydda förbereder sig på en orkan så diskuterar Trump sitt favoritämne – Donald Trump.

Stannat

Så här långt i historien så hade medierna redan släppt affären. Trump gjorde fel, vägrar att erkänna det och ljuger för att försvara sitt misstag. Det är “business as usual” med en president som ljuger praktiskt varje gång han uttalar sig. Det skulle ha kunnat stanna här som ännu ett exempel på hur Trump ägnar sig åt pajkastning, förolämpar medierna och hävdar att han alltid har rätt om det nu inte hade varit för – Donald Trump. Under en pressgenomgång tar Trump fram en karta.

Kartan har ändrats med en tuschpenna och Trump plockar upp upp i Ovala Rummet, inne i Vita Huset, som ett bevis på att han  har rätt.

När en reporter frågar om kartan har ändrats så svarar Trump att han inte vet.

Spelas upp

Kom nu ihåg vad det är som spelas upp. Under en naturkatastrof av enorma proportioner, där människor dör, människor blev hemlösa och familjer slås sönder så sitter den amerikanske presidenten på sitt kontor och halar fram en förfalskad karta.

Nu kliver The National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) in på arenan och backar upp Trumps påståenden.

Då är är väl allt okej då? Trump hade rätt. Tidiga beräkningar pekade mot att Alabama skulle kunna ha träffats av orkanen. Nja, ha nu inte så bråttom. Ledande meteorologer, före detta chefer för myndigheter som jobbat både med väder och naturkatastrofer förstod snabbt vad som hade hänt. Den nationella amerikanska väderlekstjänsten hade tystats på order uppifrån.Trump kastar även ett långt uttalande från Vita Huset där hans misstag och lögner försvaras.

Vid det här laget så har också en rad journalister inset att Trump inte bara ljuger, han använder också gamla kartor, analyser som inte fanns när han gjorde sina uttalanden eller som var gamla och som redan hade ersatts av andra kartor och andra analyser. Det blir en röra av analyser och tidpunkter för när dessa analyser har gjorts. Nu reagerar experterna, de som till skillnad från Donald Trump studerat vädret och har som jobb att göra det.

Dan Sobrien är ordförande i den organisationen som organiserar meteorologerna. En lång rad andra forskare, vetenskapsmän, meteorologer gav sug in i debatten och klargjorde att uttalandet gjordes av ledningen för The National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA)  – inte deras anställda forskare.

Vem ritade?

Så över till den inte helt oviktiga frågan om vem som ritade på kartan?

Donald Trump

“While speaking to the press on Sunday, September 1, the President addressed Hurricane Dorian and its potential impact on multiple states, including Alabama,” Brown wrote. “The President’s comments were based on that morning’s Hurricane Dorian briefing, whoch included the possibility of tropical storm force winds in southeastern Alabama.”

It was Trump who used a black Sharpie to mark up an official National Oceanic and Atmospheric Administration map, whoch he displayed during an Oval Office briefing on Wednesday, according to a White House official who spoke on the condition of anonymity to discuss internal deliberations.

Washington Post

Trump hänvisade till gamla uppgifter när han hävdade att Alabama skulle träffas av orkanen: Inaktuella uppgifter som inte gällde längre. När hans misstag sedan uppdagas så plockar han fram gamla kartor, tar fram en tuschpenna och ritar själv dit “beviset”. När han sedan får en fråga om kartan så säger han att han inte vet.

Detta är USAs president, det kan vara på sin plats att påminna om det.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här