Föreställ dig att forskare hittar en farlig bakterie som kan resultera i en omfattande epidemi med sannolikt många döda. Resultatet av forskningen, det som hittats kommer dock inte att komma till allmänhetens kännedom därför att det hela tystas ned av politiska orsaker.

Tänk dig att myndigheten som hanterar livsmedel upptäcker ett farligt ämne i mjölken. Ämnet kan allvarligt skada framför små barn. Det tystas ned av politiska orsaker. Slutligen tänk dig att experter och meteorologer gör beräkningar som visar att ett stort område inte kommer att drabbas av ett oväder. Det normala hade då att gå ut med informationen för att lugna de som är oroliga. Det kommer nu inte att ske, av politiska skäl.

Oberoende

Den som fortfarande inte förstått den viktiga principen om vetenskapsmäns och forskares oberoende har inte heller förstått allvaret i när SD vill dra in anslag till forskning som de inte tycker om – genusforskning exempelvis. SD vill också dra in anslag till vissa kulturföreteelser som de inte gillar till förmån för “svensk kultur” av ungefär samma skäl. Resultatet av ett sådant system och resonemang ser vi nu i USA där handelsministern Wilbur Ross ringer upp chefer för en statlig myndighet och hotar att sparka dem om de inte backar upp Donald Trumps felaktiga uttalanden om att orkanen Dorian skulle drabba delstaten Alabama.

Experter och meteorologer gör beräkningar, analyserar och kommer fram till att Dorian inte kommer att drabba Alabama. Donald Trump, landets president vars meteorologiska kunskaper sannolikt inte sträcker sig längre än att han kan titta upp på himlen, se solen och eventuella moln, har Twittrat om att Dorian ska träffa delstaten. Trump är också förbannad på nyhetskanalen ABC därför att de rapporterat om att Trump har fel. Till saken hör att Trump har fel vilket väderlekstjänsten skriver på Twitter. Oavsett om det funnits analyser som pekat mot att Alabama skulle kunna träffas eller inte så är de faktiskt förhållandena att när Trump påstod att Alabama skulle drabbas av Dorian så hade han fel. Det är hans förbannade plikt och skyldighet att lyfta luren, ringa väderlekstjänsten och be om de senaste analyserna och beräkningarna innan han öppnar käften eller Twittrar. Det är trots allt miljoner människor som berörs och då är det viktigt att informationen är korrekt – så korrekt den nu kan vara vilket är hela poängen med att låta experterna göra beräkningarna.

Pinsamt

Sedan att det plockas fram tuschpennor, kartor och att ritas för att Trump vägrar att låta sig överbevisas om att han hade fel är pinsamt för Vita Huset och för hela ämbetet. Forskare, vetenskapsmän och experter hotas med att få sparken om de säger det de fått lära sig att säga – presentera sina vetenskapliga resultat.

Det är skrämmande.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här