Apple levererade tre nya iPhone-modeller, nya klockor och den nya tv-tjänsten – det förväntade och lite till. Det blev ingen ny Apple TV, ingen ny HomePod och ingen spårningstjänst men det blev gratis Apple TV+ om du köper en Apple-pryl.

Det blev en mer traditionell keynote, inget super-event utan snarare en mycket traditionell keynote. Personligen tycker jag att Apple har fastnat i alldeles för mycket teknik. Det är en ständig uppräkning av data, transistorer, GPU, CPU och jag vet inte allt som det rabblas om från scenen. Det är hastigheter kors och tvärs blandat med långa redogörelser för hur bra den nya processorn med hjälpkretsar är.

Tirad

Jag gillar teknik men jag är, ärligt talat, inte intresserad av högläsning ur den tekniska PDF-filen. Det alldeles för mycket teknik istället för att berätta mer om vad du jag göra med prylarna och när Apple väljer att göra en lång utläggning om hårdvaran i nya iPhone så slutar jag att lyssna ganska snabbt. Det är en tirad av siffror som jag i ärlighetens namn inte är särskilt intresserad av . Det är långtråkigt helt enkelt och långt ifrån Steve Jobs elektrifierande Keynotes där han pratade om utseende, yta och vad sakerna kan användas till.

Skyfflas

När redogörelserna, sprängskisserna och alla siffror fortsätter att skyfflas fram uppe på scenen så gäspar jag. Apple uppehöll sug också ovanligt länge vid iPhone 11 och det av ett strategiskt  skäl – priser. När Apple visade upp sina nya telefoner förra året så handlade mycket av diskussionen om priserna, den prischock som Apple också serverade sina kunder. Nu lades fokus på den lite enklare, lite billigare iPhone 11. Det är den telefonen som är iPhone 11 och genom att lägga till namnet Pro  markerar Apple att det är en annan, dyrare modell. Ordet Pro står för mer teknik, mer avancerad teknik och ett högre pris. Nu uteblev prischocken. Den fick vi ta förra året och Apple passade också på att sänka priserna  gamla modeller.

Färger

Nya iPhone kommer också i en rad nya färger, även Pro-modellerna. Midnatt grön är ny färg, precis som ryktena sa och nu kan du få din iPhone i lila, gul och grönt också (iPhone 11).

Det kom även nya klockarmband och äntligen får vi kunder välja klocka och sedan välja valfritt armband. Vi kan kombinera ihop färger som vi vill.

Apple TV+

Apples tv-satsning börjar också klarna. Det handlar inte om att ge sig in och slåss med Netflix, Disney+ och HBO – det handlar om kvalitet. Ett mindre antal serier och filmer som bakas in i ett abonnemang som kostar mindre än konkurrenterna och där du också kan få ett helt år gratis om du köper en Apple TV, iPhone, iPad eller en Mac. Du kommer att kunna se AppleTV+ på alla de enheterna och Apple startar med flera tunga produktioner den 1 november, 11 dagar före Disney+.

Det ska bli intressant att se hur Apple kommer att klara av att leverera tillräckligt mycket nytt material, tillräckligt ofta för att hålla kvar kunderna under det kommande året och det känns som att det är det rabatten handlar om – ge kunderna ett år gratis så hinner vi bygga upp tjänsten under tiden.

%d bloggare gillar detta: