blank

Frilansjournalisten Carole Cadwalladr har stämts av Arron Banks, en av huvudpersonerna i skandalen runt Cambridge Analytica och en av de stora donatorerna till Brexit-rörelsen.

Banks har reagerat på uppgifter om att han ska ha haft möten med företrädare för Putinregimen och nu stäms Carole Cadwalladr för förtal.  Arron Banks stämmer inte TED och inte heller tidningen The Guardian – han stämmer Carole Cadwalladr personligen för förtal. Cadwalladr har därför startat en insamling för att kunna täcka sina advokatkostnader.

Miljardär

Arron Banks är en av de största givarna och uppbackarna av Brexit-rörelsen. Exakt hur stora tillgångar Banks har är inte helt klarlagt. Själv säger Banks att han är god för runt 200 miljoner i en intervju med Financial Times. Bedömningar pendlar mellan 25 miljoner pund och 100 miljoner pound,

For a man who told the Financial Times he was worth 100 million pounds ($130 million) in 2015 and made the Sunday Times Roch List two years later with 250 million pounds, his 8 million-pound outlay wasn’t necessarily that striking. But is Banks—who is at the center of a criminal probe into the financing of the campaign to leave the European Union—really that wealthy?

Analysis by the Bloomberg Billionaires Index estimates his net worth at 25 million pounds from what can be gleaned publicly. It comprises 34 million pounds worth of assets in insurance, financial services and diamond mining. The net figure deducts the amount of his funding to Leave.eu, the pro-Brexit group he co-founded.

Bloomberg

Tillgångar

Oavsett hur beräkningarna görs så har Arron Banks avsevärt mycket större tillgångar än och det är poängen med hans stämning där advokaträkningarna kan handla om sjusiffriga belopp.

TED: Facebooks roll i Brexit och hotet mot demokratin

Här kan du stötta Carole Cadwalladrs kampanj och insamling. 

Kampanjen har hittills, i skrivande stund, samlat in över 122 000 pund.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här