Även om du slår av funktioner och inte tillåter Android-appar att samla in data så fortsätter tusentals appar att samla in din position, samtalsloggar, meddelanden och annan information visar en undersökning gjord av International Computer Science Institute.

Apparna och utvecklarna tar sig runt inställningar och de val som användarna gör och samlar in information utan tillstånd. det betyder att oavsett vilka inställningar du gör, som användare, så kommer appen. att samla in information ändå.

Modern smartphone platforms implement permission-based models to protect access to sensitive data and system re- sources. However, apps can circumvent the permission model and gain access to protected data without user consent by us- ing both covert and side channels. Side channels present in the implementation of the permission system allow apps to access protected data and system resources without permis- sion; whereas covert channels enable communication between two colluding apps so that one app can share its permission- protected data with another app lacking those permissions. Both pose threats to user privacy.

Det skriver forskarna i sin rapport.(pdf-fil).

Ingenting har hänt

Forskarna lämnade över information till Google i september förra året men ingenting har hänt och ingenting kommer att hända förrän Android Q lanseras senare i år. Även den amerikanska myndigheten FTC har fått ta del av informationen. I undersökningen finns över 88 000 appar med och 1325 appar bryter mot regelverket och samlar in information utan tillstånd och utan att informera användarna.

När utvecklarna konfronteras med uppgifterna så vidhåller de att de inte samlar in data i strid med inställningarna i appen. Shutterfly, en fotoredigeringsapp säger att de respekterar användarnas gjorda val och att de inte samlar in information utan tillstånd.

“Like many photo services, Shutterfly uses this data to enhance the user experience with features such as categorization and personalized product suggestions, all in accordance with Shutterfly’s privacy policy as well as the Android developer agreement.”

Det säger företaget som ett svar på frågor om appen och ändå visar forskarnas undersökning att Shutterfly är en av många appar som samlar in data utan att informera användaren. och utan tt ta hänsyn till vilka inställningar som användaren har gjort.

Läser in

Andra appar läser in information som andra appar har fått. Det betyder att om du ger en app tillstånd att läsa in information så utnyttjar appen detta och läser in samma information utan att du får veta det. Baidus app och Disneyland i Hongs Kongs app är två exempel på sådana appar. det finns också appar som innehåller sådana funktioner men det det inte är klarlagt om data har samlats in. Samsungs hälsoapp och Samsungs webbläsare är två sådana appar.

%d bloggare gillar detta: