Offer Sheet, ett begrepp som vi inte hört talas om sedan 2013. I sex år så har NHLs General Managers hållit sig till en gentlemans agreement att låta Restricted Free Agents vara ifred. Fram till nu.

Ett  Offer Sheet innebär ett bud på en spelare som tillhör en annan klubb. Budet måste skrivas under och godkännas av spelaren. Sedan startar en rätt utstuderad process som innebär att antingen matchar klubben som äger rättigheterna budet och spelaren blir kvar i klubben, eller så gör klubben inte det och får då som kompensation ett antal draftsval. Budet måste matchas inom sju dagar. Det är i korthet innebörden i ett Offer Sheet och ingen klubb har lämnat ett Offer Sheet sedan 2013.

Sebastian Aho

I år öppnade Montreal dörren och lämnade ett bud på Sebastian Aho. Carolina matchade budet efter några dagar men innebär inte att lugnet lagt sig, tvärtom spekuleras det nu om ett bud på Torontos Mitch Marner från New York Islanders. Toronto har ett problem, lönetaket och en tilltagen lön till en viss William Nylander. Toronto vill försöka att behålla Mitch Marner som utan tvekan är en av NHLs blivande storstjärnor. Torontos problem är att Marner är värd minst det Nylander fick och det ryms inte under lönetaket. Islanders. Behöver i stort bara räkna ut var gränsen går för Toronto, lägga på för att tycka upp för eventuella byten. Toronto kan ju välja att byta bort spelare för att öka sitt löneutrymme och kunna matcha budet. Lägger Islanders på tillräckligt så kan Toronto tvingas att släppa Mitch Marner och de får förvisso ett antal draftsval av Islander som kompensation men kom då ihåg att Islanders utnyttjade i stort sett alla sina bra draftsval förra året.

Mitch Marner kan naturligtvis nobba ett bud men riskerar då att vara utlämnad åt Toronto och deras lönebudget.

Nytt NHL

En titt i listan över andra Restricted Free Agents öppnar för ett nytt NHL – i alla sett till vilka bud som kan komma att lämnas efter det att alla Unrestricted Free Agents skrivit på sina kontrakt. Nu är det dock inte särskilt sannolikt att Vilda Västern bryter ut. De flesta GMs vill ha sina talanger ifred och ett Offer Sheet ses som en mild krigshandling även om det är helt inom regelverket.

När det sedan gäller Islanders så har det mest sokuleratrs om Lehners uteblivna avtal och varför Lamoriello valde ett fyraårs-kontrakt med Varlamov som haft en halvknackig säsong och problem med ljumskarna. Robin Lehner själv säger att han blivit förd bakom ljuset medan det finns en viss diskrepans mellan Islanders beskrivning av förhandlingarna och Lehners agents syn på saken.

För egen del hoppas jag på ett Offer Sheet på Mitch Marner.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här