Jag har i det längsta försökt att hålla mig undan debatten om ASP Rocky eller vad karln nu heter. Ni vet den där bauta-, gigantiska- jättevärldstjärnan som just nu tycks dominera den mediala ankdammen. Alla vet något och det de ofta vet är att det svenska rättssystemet är korrupt och rasistiskt. Det vet de, säger de och de får även stöd av jurister som inte kan skilja mellan äpplen och päron.

För att vi ska kunna ta oss framåt så låt oss först konstatera att det bara är idioter som öppnar käften innan de tagit reda på grundläggande fakta. Det är bara idioter som ringer upp landets statsminister och erbjuder sig att betala borgen och sedan Twittrar om det. Fullblodsidioter.

Nåväl – Rakim Mayers har varit ute på Stockholms gator och slagits. Det finns det videofilmer på. Han och hans entourage har också jagats, provocerats och attackerats. Det finns det också videofilmer på. Utifrån det så har juridiska tungviktare så som Kim Kardashian, som ju alla vet är en ledande auktoritet på det svenska rättsväsendet, snackat med sin make, Kaye West som snackat med sin kompis Donald Trump. Den siste i raden har då ringt Stefan Löfven, Sveriges statsminister som artigt upplyst det stabila geniet att i Sverige finns det en stenhård gräns mellan domstolar och politiker. Politikerstyre är förbjudet i vår grundlag.

Rakim Mayers har häktats om omhäktats vilket fått alla dessa juridisk proffs att gå i taket. Speciellt sedan en annan av alla dessa rappare greps förra året, fick böter och släpptes. Den snubben är vit och ni får förlåta mig om jag inte orkar ta reda på vad karln heter. Hipphopp och rapp är en musikstil som får mig att mycket snabbt bli mycket aggressiv. Kort sagt – jag hatar musikstilen, innerligt och bottenlöst.

Bingo!

Nåväl – snubben från förra året är vit Rakim Mayers är svart – Bingo! Det svenska rättssystemet är rasistiskt. Är det inte en osvikligt logisk och blytung bevisföring så säg? Det är en så glasklar indiciekedja att en jurist kastade sig in på Svenska Dagbladet och fick in en text som i stort gick ut på samma sak och med den politiska udden riktad mot regeringen som är som alla andra regeringar i oppositionens ögon. De gör ingenting och när de gör något så gör de fel.

Okej, vad tror ni om att bara för en liten stund ägna oss åt fakta?

Den vite snubben erkände. Det är nämligen inte helt ointressant i sammanhanget därför att det högst avsevärt förkortar utredningen, tiden och hela den juridiska processen.

Rakim Mayers förnekar brott, ord stor mot ord, eller videofilms står mot videofilm om du föredrar det.

Vrid och vänd på det hur mycket du vill – det är skillnad inte bara på rapparnas hudfärg utan även på det så kallade utredningsläget.

Vågskålen

Låt oss nu ta fram vågskålen och börja placera ut saker. I den ena vågskålen lägger vi Trump, Kardashian och Kaye West. I den andra lägger vi polis, åklagare och för att kvällstidningarna ska bli glada så kastar vid GW Persson också. Vi kan ju kasta in juristen och skribenten från Svenska Dagbladet också så att vi får in någon slags kompetens i båda vågskålarna.

Kardashian och kompani kan vi enkelt avfärda därför att de helt enkelt har fel. Det är inte svårare än så.

Så när vi kokar den här soppan torr så vad har vi kvar då?

En jurist som inte kan skilja mellan äpplen och päron och en trio som vi helt kan avfärda i sammanhanget i ena vågskålen och ett helt rättsväsende och en polisprofessor i den andra.

Häktningstiderna

Som brukligt är i den här typen av diskussioner så skjuter deltagarna över målet för det vi borde diskutera är de långa häktningstiderna. Vi borde diskutera det faktum att Sverige gång på gång fått hård, internationell kritik bland annat från Europarådet, FN:s tortyrkommitté och Amnesty för att enskilda hålls inspärrade så länge och vi pratar inte om veckor nu, utan om månader, flera månader upp mot år.

Kom då ihåg styrkeförhållandet här.

Staten, företrädd av polis och åklagare har praktiskt taget all makt, all kraft och alla resurser. Den anklagade har sin försvarsadvokat och naturligtvis utgångspunkten att staten har bevisbördan. Du är oskyldig tills motsatsen bevisats och det finns en i laga kraft vunnen dom. Oavsett det så har Sverige i jämförelser med andra länder långa häktningstider. Så har det varit i flera år och Sverige har fått kritik för att åklagare får igenom en begäran om att enskild ska häktas i 99 fall av 100 och till det kommer frihetsberövande och omhäktning vilket inte alls är ovanligt. Här borde politikerna ingripa och göra något men det är ju å andra sidan en mer komplex fråga att reda ut. Den går inte att göra svart eller vit och den går inte att förenkla så till den milda grad att även en jurist inte kan skilja mellan två rättsaker, äpplen och päron.

Så, nu går jag ut i det fina vädret, andas och slänger mig på en bandstrand. Det borde du göra också.

%d bloggare gillar detta: