Värdet på min Nintendo Switch ökades nu trefaldigt eller fyrfaldigt. Alltså min uppskattning av min spelkonsol. ID Software har nämligen släppt Doom I, Doom II och Doom III för Nintendo Switch vilket betyder att min Nintendo Switch nu är en nostalgi-kick de Luxe.

Jag köpte min Nintendo Switch av tre skäl – Pokémon, Zelda och Doom. Under flera år så har jag saknat spelen som jag spelade förr, när jag hade tid och inte hade glömt bort att ta en paus och sedan spela för att ha roligt. Det är inte så att jag inte har spelet på senare år men jag har spelet mindre, betydligt mindre. Ett skäl har varit att många av dagens spel kräver för myt,ket kunskaper för att kunna spelas. Du måste vara en tangentbords-Tarzan med flinka fingrar eller behärska en control till fulländning. Tröskeln för att komma igång och spela är för hög och jag har dåligt tålamod. Jag har tittat på flera av de. nya mer moderna spelen men snabbt övergivit Fortnite och allt vad de heter. Det är för invecklat, kräver för mycket träning för att jag ska ha tid att lära mig att spela.

Då och då

Så det har blivit lite Tetris, Pokémon GO, ordspel och lite annat då och då. Jag har sporadiskt letat för att se om det släppts uppdaterade versioner anpassade antingen för Mac eller iOS men det har varit tunnsått med gamla spel – tills Nintendo Switch lanserades och tills Doom, Wolfenstien och flera andra gamla titlar stöptes om och lanserades för den lilla spelkonsolen. Idag spelar jag som avkoppling, som avbrott i vardagen då jag stänger in mig med ett spel, hörlurar framför den stora tv:n.

Jag köpte och laddade ned Doom I och Doom II direkt via Nintendos eShop. Det är så jag köper mina spel så att jag har dem med mig, digitalt, lagrade på mitt minneskort.

Doom I

Det här var ett av spelen som drog igång en helt ny del av spelbranschen – spel där du ser dina händer, rör dug medan du ser omgivningen – first-person-shooter, fps. Det var Doom och Wolfenstein som startade en helt ny typ av spel.

Det tog runt 10-15 sekunder innan jag var där – runt 25-26 år sedan framför en gulbeige Windows-burk med en joystick i händerna. Feta högtalare på varsin sida om en stor klumpig bildskärm. Fast nu framför en 65-tums, högupplöst tv med subwoofer och en ljudlimpa. Joysticken med sladd är bytt mot en trådlös kontroller och den fula Windows-datorn av en Nintendo Switch Pikachu edition (såklart). Det har hänt en del på 25 år men spelglädjen var lika lätt att hitta och med ett lyckligt leden på läpparna återknöt jag kontakten med en gammal kompis.

Nej, det är inte den vassaste grafiken och inte det vassaste ljudet heller men det är hysteriskt roligt och Thy Flesh Consumed, expansion ingår också. Hösten, vintern och mörkret är räddat!

Doom II

Doom II är uppföljaren med ännu värre monster, nya banor och nya jävligheter att slåss med. Här får du med möjligheten att spela tillsammans med, upptill fyra spelare lokalt och The Master Levels en stor expansion för spelet.

Ni som inte var med då vet väl hur de här spelen ska spelas?

Du kan starta på en högre nivå men det gäller att ha 100 procent på allt, rubbet, på varje n två och målet är att köra igenom hela spelet, alla nivåer på den svåraste inställningen. Först är spelet spelat till slut, inte förr.

Betyg

Spel: Doom I och Doom II
Utgivare: ID Software
Pris: 49 kronor styck

Betyg:

 

PS. Missa inte Mackens test av Doom III som kommer idag, klockan 17.00


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här