Robin Lehner kom till New York Islanders efter rehab för missbruk och mentala problem. Lehner fick ett massivt stöd av spelarna och hela organisationen och Islanders överraskade alla och spelade fantastisk ishockey men sagan ser nu att ha fått ett slut.

Historien om Robin Lehner är vacker och den visar att i en stenhård kommersiell verklighet så finns utrymme för medmänsklighet men nu är det slut. Islanders har valt att satsa på Semyon Varlamov som ny målvakt. Varlamov har precis skrivit under ett fyraårs-kontrakt och han värvas som en föreberelse inför Ilya Sorkins ankomst nästa år. Då löper Sorokins KHL-kontrakt ut och planen är att Varlamov ska vara ett stöd och en mentor för Sorokin. Det i sin tur innebär att om planerna går i lås så kommer Islanders ha ett helt ryskt målvaktspar nästa säsong. Robin Lehner fortsätter nu sin målvaktskarriär i Chicago med ett nytt ettårskontrakt värt 5 miljoner dollar.

Islanders har också tecknat nytt kontrakt med sin lagkapten Anders Lee. Ett sjuårigt kontrakt som ger Lee 49 miljoner dollar. New York Islanders har inte tänkt att tappa sin lagkapten igen och enligt rapporterna så var det heller aldrig ens nära. Lee var hela tiden inställd på att stanna. Det var längden på kontraktet som det skulle förhandlas om.

Still i båten

Utifrån sett så har det sett ut som att Islanders suttit still i båten men TSN och andra källor hävdar att Lou Lamoriello agerat både vad gäller Matt Duchene och Artemi Panarin men att prislappen i båda fallen bedömdes vara för hög. New York Islanders har till stora delar ett intakt lag, även om de förlorade Valteri Filpula till Detroit, och det är inte många pusselbitar som ska på plats inför den kommande säsong men problemet är inte den här säsongen – det är nästa. Inför nästa säsong löper flera kontrakt ut och Matthews Barzal lär knappast vara villig att spela ishockey för en rookielön. Islanders har kommande utgifter, nästa år, och kan inte binda upp för mycket pengar.

I skrivande stund så har praktiskt taget alla de 50 hetaste spelarna på marknaden antingen skrivit nya kontrakt eller hittat nya klubbadresser. Det finns inte särskilt mycket intressant kvar på den fria marknaden men nu kommer en tid med Restricted Free Agents, spelare där hemmaklubben har rättigheterna men där andra klubbar kan lägga bud. Detta är ovanligt inom NHL då det bland klubbcheferna inte anses helt rumsrent men trenden bröts i år i och med att Montreal la ett bud på Carolinas Sebastian Aho. Carolina har nu sju dagar på sig att matcha budet eller ta smällen och få ett första val, ett andra val och ett tredje val i nästa år draft.

Marner

Detta kan öppna för flera liknande bud och Torontos Mitch Marner kan vara nästa spelare att få det som kallas för ett “sheet offer”. Toronto har tecknat dyra kontrakt med Tavares, Nylander med flera och har bara ett litet löneutrymme kvar. Det spekuleras i en bytesaffär eller ett konkurrerande bud på Marner av det skälet.

Frågan är då om Islanders kan vara intresserade?

Marner är onekligen rätt spelartyp. Han kan avgöra matcher, han är ung, utvecklingsbar och en blivande storstjärna. Frågan är bara vad prislappen kan komma att hamna på för Lou Lamoriello har inte gjort sig känd för att betala för stora, dyra kontrakt. Rykten säger att han exempelvis tackade nej till Ilya Kovalchucks tjänster då ryssen återvände till NHL inför den här säsongen.

Nu finns det risker med att lägga bud på Restricted Free Agents. Du kan bli av med draftsval och du riskerar att bli placerad på bänken i en vecka innan du får ett svar som budande klubb om vad svaret kan bli. Det sitsen sitter Montreal just nu i. De är bundna av budet på Sebastian Aho och kan inte agera i andra affärer förrän Carolina har givit sitt svar.

Nu. börjar andra rundan av affärer i NHL och hemma i SHL sitter en del nervösa klubbdirektörer och följer utvecklingen i den nordamerikanska ligan med stort intresse. För SHL handlar det om att veta vilka spelare som kan försvinna för spel i Nordamerika och det kan vara spelare som är under kontrakt,.

 


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här