Efter beskedet att Jony Ive lämnar Apple efter nästan 30 år som företagets ledande designer har satt fart på spekulationer, rykten och uppgifter om att Ive i praktiken redan lämnat Apple.

En del av uppgifterna är inte nya, en del har Ive bekräftat själ, direkt eller indirekt. Förändringar i organisationen inom Apple spelar också in i de uppgifter som publicerats av bland Wall Street Journal. Jony Ive själv har i intervjuer bekräftat att arbetet med Apple Watch som lanserades 2015 varit slitsamt och tufft. De uppgifterna faller inom ramen med att Ive utsågs till chefsdesigner med ansvar över all Apples design – även mjukvarorna.

Mer makt

Det sågs som en eftergift till en nyckelperson som Apple vid den tiden inte ville riskera att förlora. Därmed gavs Ive mer inflytande, mer makt och en ny titel. Apples fokus på tjänster på senare år har resulterat i att design inte alltid har haft den självklara förstaplats inom Apple som design historisk har haft. Något som också ska ha inverkat på Ives beslut att lämna Apple och starta sitt eget företag. Även guldversionen av Apple Watch ska ha varit en eftergift åt Ive. Lyxvarianten av Apple Watch stötte på motstånd i ledningsgruppen men Ive fick som han ville, uppbackad av Tim Cook. Det blev en dyr guldklocka. En modell som nu inte säljs längre.

Enligt Wall Street Journal så har Ive jobbat alltmer hemifrån – antingen från sitt hem på Hawaii, Storbritannien eller i Kalifornien. Jony Ive har inte lett det dagliga arbetet inom sitt designteam på flera år, uppger tidningen. Ive har också haft ansvar för långt mer än enbart produkterna. Han har varit djupt involverad och ytterst ansvarig för Apples runda, jättekontor i Cupertino, USA.

Den bild som målas upp är bilden av en chefsdesigner som inte är närvarande längre, som är befriad från det dagliga arbetet och som jobbat med speciella projekt på senare år. Huruvida den stämmer är praktiskt taget omöjligt för en utomstående att veta. Apple är ett hemligt, slutet företag som fortfarande drivs som ett start-up företag med en liten, sammansvetsad ledning som sällan eller aldrig delar med sig av det som sker innanför ledningsgruppens stängda dörr.

Tillbakavisar

Apple och Tim Cook tillbakavisar tidningens uppgifter och menar att Wall Street Journal inte förstår designprocessen och inte hur Apple fungerar. Bilden här intill är från ett mail som Cook skrivit som svar på frågor från en enskild reporter. Tim Cook brukar inte kommentera det som skrivs om Apple, inte på det här sättet. Wall Street Journals rapportering avfärdas som “absurd” och Cook skriver att han inte känner igen Apple på det sätt som beskrivs i tidningsartikeln.

9 to 5 Mac

%d bloggare gillar detta: