Hackare har lyckats att ta sig in in i datorsystemet tillhörande en av den ryska underrättelsetjänstens underleverantörer. Stora mängder data har stulits som visar hur ryska FSB försöker att knäcka krypteringen och skyddet bland annat runt Tor-nätverket.

Det är underleverantören SyTech som har hackats och som har blivit av med stora mängder data i ett intrång som är synnerligen ovanligt. Ryska underättelsemyndigheter brukar sällan eller aldrig finnas med på listor över intrång, inte så här officiellt i alla fall. Intrånget ska ha begåtts helgen den 13 juli av gruppen 0v1ru$. Dessutom uppges det handla om en ovanlig stor mängd data som har stulits, 7.5 TB data.

Ryska FSB är Rysslands primära underrättelsetjänst, att jämföra med brittiska MI5 eller amerikanska FBI och efter intrånget så skickades informationen vidare till gruppen Digital Revolution som har delat viss information med olika medier.

Tor

I floden av dokument finns ett större projekt där Sytech haft uppdraget att försöka knäcka krypteringen och skyddet runt Tor-nätverket. Ett nätverk som rymmer bland annat det som kallas Dark Web och som används av dissidenter och regimkritiker för att de ska kunna ta sig ut på nätet.

BBC Ryssland

Forbes

%d bloggare gillar detta: