Jag vet egentligen inte du kan kalla det för “framtidens TV”, speciellt inte som att framtiden redan delvis är här och den kommer att ställas på sin spets redan i höst/vinter. Oavsett vilket så kommer någon att förlora.

Idag slåss HBO och Netflix om den skandinaviska och Europeiska tv-marknaden. Därmed har jag inte räknat bort CMore och Viasat här hemma men fokus ligger på streamingtjänsterna och där dominerar Netflix. Det finns inga klara besked om när Disney, Apple och HBO kommer att lansera sina nya tjänster – inte utöver att det kan bli fram mot årskiftet.

Lägg sedan till att Warner kommer med en ny streamingtjänst och det finns fler av de amerikanska mediajättarna som gått ned i startblocken. Vi kommer att se en hårdnande konkurrens inför 2020 och situationen påminner en hel del om satellit-TV i början. Massor av programpaket som bands samman i olika paket beroende på vilken satellit du riktade din tallrik mot. Sedan kom kabel-tv bolagen och gjorde sina paketeringar och marknaden delades upp ytterligare. Vi konsumenter påfördes nya kostnader för att titta på tv och det slutade med att många kanaler slogs ut.

Domedagsprofet

Det vore alltför enkelt att bli domedagsprofet och hävda att marknaden hotas, att den kommer att kollapsa och att flera kanaler och programbolag kommer att slås ut men jag har samtidigt svårt att se hur vi konsumenter är beredda att betala flera tusenlappar i månaden för att titta på tv. Disney kommer att bli en tuff utmanare för alla. TV handlar om utbud och få kan matcha Disneys enorma utbud. Jag gissar också att Disney kommer att bli det självklara valet  i barnfamiljer.

Lanseras HBO Max i Sverige så betyder det att HBO kan erbjuda flera nivå på sina tv-tjänster i form av utbud, Det kan vissa sig vara ett smart drag. HBO när också urstarka när det gäller riktigt bra tv-serier och lär klara sig även utan Game of Thrones.

Även om Netflix dominerar så är det jätten på marknaden som riskerar att ta stryk. Netflix bygger mycket på volym och inte i riktigt lika hög utsträckning på kvalitet, Många tv-program och tv-serier köps in vilket även gäller filmer och på en marknad med stenhård konkurrens så stiger priserna. Netflix producerar en hel del själva men då gäller det att varenda dollar landa rätt också. Det måste blir bra produktioner.

Glad amatör

Så vem är jag då att sitta och tycka, tro och förutspå hur marknaden kommer att se ut framöver?

En glad, tv-tokig amatör är svaret och jag utgår ifrån mig själv vilket kan vara fullständigt livsfarligt om du inte ligger i mittfåran. Jag har kapat bort flera tv-tjänster de senaste månaderna. Jag tycker inte att det är värt pengarna och har gått från att betala nära två tusen kronor i månaden till under 500 kronor i månaden. Utslaget på ett år så är det mycket pengar som jag inte är beredd att betala tv-bolagen.

När Disney kommer lär jag inte göra som tidigare, bara lägga till en till tv-tjänst. Någon ska bort.

I den här ekvationen så ska även Apple+ passas in. Det lär knappast vara Apples ambition att konkurrera med de riktigt stora. Apple har sagt att de ska leverera kvalitet i första hand och det kan visa sig vara en smart profilering. Skapa få men riktigt bra tv-serier och filmer och ta mindre betalt för dem. Glöm sedan inte bort att Apple har drygt 160 miljoner kunder redan inom ramen för iTunes.

Går jag till mig själv så kostar Netflix mest. Jag rymmer sannolikt Disney och Apple för samma månadssumma och det lär även räcka till HBO Max om den tjänsten kommer till Sverige. Det är inget lätt beslut men det kan sluta med att jag väljer bort Netflix i höst/vinter. Det tror jag däremot inte att den genomsnittlige tv-tittaren kommer att göra men någonstans så ska Apple, Disney, kanske även Warner in.

Någon kommer att förlora.

%d bloggare gillar detta: