Craig Federighi inleder med att driva om hur mycket det går att få in i iTunes för att sedan berätta att iTunes nu delas upp i flera program. Ryktena hade rätt – nu läggs iTunes med och ersätts med egna program precis som i iOS.

Catalina kommer med stöd för din iPad som en extrem skärm och du kommer också att kunna jobba från din iPad in mot din Mac – exempelvis genom att rita med Apple Pencil.  Funktionen kallas Sidecar. Catalina kommer också med röststöd vilket kommer att betyda mycket för de som av olika anledningar inte kan använda en mus och ett tangentbord. Du kan styra din Mac med din röst, röstkommandon.

Anteckningar kommer med nya funktioner, liksom Påminnelser, Safari, Kalender och Adressboken.

iTunes delas som sagt upp i Musik, PodCasts och en TV-app.

Stöldskydd

Mac-datorer som har det som kallas T2-säkerhetschip kan göras oanvändbara med Catlina. Spärrar du en stulen Mac så går den inte att använda. Den kan inte installera program eller användas.

Project Catalyst är ett nytt sätt att programmera och utveckla program – du bygger en versjon som sedan kan användas som underlag för alla andra plattformar. Det ger snabbare och effektivare utveckling av program och appar. Det är ett stort steg framåt för alla som utvecklar mjukvara och det kommer sannolikt att leda till att fler utvecklare bygger appar och program för Apples hela ekosystem – alla enheter. Det kommer också innebär snabbare uppdateringar och funktioner som håller samman på ett nytt sätt oavsett enhet.

För utvecklare

RealityKit är ett utvecklingspaket för AR, Augmented Reality. Apple lanserar även Reality Composer – ett verktyg för att bygga en interaktiva miljö. ARKit3 är en ny, uppdaterad version av Apples utvecklingsverktyg. Nu kan AR användas direkt och i realtid.

Dags för en demo och det är Mojang (Mindcraft) som visar Mindcraft och hur du bygger direkt, i realtid med AR. I spelet så kan du bygga saker och du kan flytta det du byggt ut i din egen omgivning, digitalt. Du kan till och med kliva in i din Mindcraft värld.

Swift

Apples eget programmeringsspråk kommer med ett helt nytt Framework – SwiftUI. Ett Framework som radikalt kommer att kapa ned den kod som utvecklaren måste skriva.

%d bloggare gillar detta: