blank

Ryska nättroll utnyttjade pågående debatter om vaccineringar för att sprida desinformation, framgår det i en studie gjord vid George Washington University.

Studien har samlat in nära två miljoner inlägg på Twitter i ämnet och sedan analyserat vilka användarna är som har postat dem. Slutsatser är att många av inläggen postats av automatiskt script, boots. I studien sägs att spridandet av desinformation, felaktig information och rena lögner är ett hot mot folkhälsan då det kan leda till att enskilda undviker att vaccinera sig mot smittsamma sjukdomar.

Health-related misconceptions, misinformation, and disinformation spread over social media, posing a threat to public health. Despite significant potential to enable dissemination of factual information,social media are frequently abused to spread harmful health content, including unverified and erroneous information about vaccines. This potentially reduces vaccine uptake rates and increases the risks of global pandemics, especially among the most vulnerable. Some of this information is motivated: skeptics use online platforms to advocate vaccine refusal. Antivaccine advocates have a significant presence in social media, with as many as 50% of tweets about vaccination containing antivaccine beliefs.

Weaponized Health Communication: Twitter Bots and Russian Trolls Amplify the Vaccine Debate

Värsta utbrotten

Uppgifterna i studien kommer efter de värsta utbrotten av mässling i USA på 25 år. År 2000 då deklarerade USA att sjukdomen var att betrakta som utrotad i USA men i år så har myndigheterna identifierat 940 fall av mässling hittills i år.

blank

The Centers for Disease Control and Prevention (CDC)


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här