The  Boss har släppt nytt, Western Stars som på många sätt verkligen är ny musik – för att komma från Bruce Springsteen. Det är långa mjuka musikslingor, stora violinavsnitt med piano och en ljudbild som vi inte är vana vid kommer från en av USAs största skildrare av “the Common Man”.

Det låter verkligen annorlunda även om det är lätt att föreställa sig att många av instrumenten byts ut mot skrikande gitarrer och förvandlas till rock i händerna på the E-Street Band. Detta är det första nya vi hör från Springsteen på fem år och det är en musikalisk resa i Burt Bacharachs anda med stor orkester, kör och det är för att uttrycka det enkelt lika nytt som det är bra.

Bra album

Western Stars fick en fyra i betyg av Rolling Stones, en musiktidning som sannerligen inte är frikostig med höga betyg och det är verkligen ett mycket bra album. Det är samtidigt fascinerande att Springsteen efter 19 album tar ett sådant här musikaliskt hopp men det ska inte förväxlas med artistisk mod. Bruce Springsteen har nått den där nivån som musiker där ingen kommer åt honom. Han har levererat så många gånger och han spelar liksom i sin egen liga men ändå – att som en av rockens ikoner plocka ihop en hel violinsektion, plocka in flyglar, körer och skapa musik som ligger långt bort från det han vanligen spelar är stort och vem hade trott att du skulle höra en Springsteen låt inledas med en cello?

Betyg

Kom nu ihåg att Springsteen ingår i min snäva kretsa av husgudar och det innebär att han ingår i en mycket liten exklusiv krets av artister som jag spelar ofta, länge och intensivt. Jag är så jävig som du kan bli när det gäller Springsteen. LeMarc, Dylan, The Clash och Jonny Cash. Oavsett det – Western Stars är bland det bästa som du kan lyssna på nu, alla kategorier. Springsteens röst håller, arrangemangen är mäktiga och Western Stars är ett mäktigt, vackert album och en tidsresa tillbaka till en epok när sån här musik ofta anklagades för att vara lättsmält hissmusik. Jag hade åkt massor av resa i den hissen i så fall.

Album: Western Stars
Artist: Bruce Srpingssteen
Betyg:

%d bloggare gillar detta: