blank

Mac Pro är inte en dator för vem som helst. Det är en extrem dator byggd för att klara extrema krav och för den målgrupp som den är tänkt så är den inte dyr.

Mac Pro är tänkt för videoredigerare, professionella filmare som idag har flera datorer, kanske ett helt kluster för att kunna redigera och rendera sina produktioner. Mac Pro har tagit sikte på animatörer som har mycket höga krav på video- och grafikprestanda.

Mac Pro är en extrem dator som ska passa en målgrupp med extrema krav inte bara på prestanda utan också med extrema krav på att kunna ansluta en massa tillbehör, externa grafikkort, ljudutrustning med mera.

Inte förstått

Ställer du frågan “men vem ska köpa en så dyr dator?” så tillhör du definitivt inte målgruppen. Fnyser du och bortförklarar både Apple och Mac Pro så har du inte förstått. Du har inte förstått vilka krav som ställs inom den relativt snäva målgrupp som datorn är tänkt för. Den är inte tänkt för vanliga användare och jag kan inte tänka mig att Apple tror att den kommer att bli en storsäljare och den kommer sannerligen inte att bli en volymprodukt.

Mac Pro är inte bara en dator med extrem prestanda den kan byggas ut, uppdateras och uppgraderas i efterhand som ingen annan Mac kan – vilket också är krav för den lilla målgrupp som kan tänka sig att betala för Mac Pro. Behöver du mer kraft så kan du ansluta externa processorer vare sig det gäller ljud, bild eller ren rå datorkraft. Du kan köpa en Mac Pro som du sedan uppgraderar, år från år vartefter du behöver mer kraft. Det är det du får betala för och det är det målgruppen är beredd att betala för.

Andra modeller

Historiskt så har Apple ofta haft en extrem modell och efter iMac 5K, iMac Pro så kommer nu alltså Mac Pro. Det innebär att Apple ganska väl täcker in professionella användares krav på prestanda och utbyggbarhet. Produktlinjen startar med en 21-tums iMac 4K ända upptill Mac Pro. Det finns en rad modeller med olika prestanda och i olika prisklasser.

Mac Pro är inte en dator för dig eller mig och Apple har inte byggt den bara för att de kan. Apple har byggt Mac Pro för att det finns en liten målgrupp för datorn och för att den målgruppen är viktig för Apple. Förstår du inte vem som ska använda den, varför eller hur någon kan vara beredd att betala så mycket för en dator så beror det på just det och ingenting annat – du har inte förstått.

Det är inte detsamma som att du är dum eller att Apple när dumma. Det betyder bara att det råder en viss kunskapsbrist vilket inte är så konstigt eftersom det handlar om en liten, snäv värld som består av video-redigerare, animatörer, kompositörer, kreatörer och andra med extrema krav på de datorer de använder.

Mac Pro är inte en dator för dig eller mig.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här

0 0 vote
Article Rating
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x