– Är du så där paranoid?
– Oj, det får du nog utveckla lite till?
– Ja, allt det här med att skydda din information och det?

– Nja, paranoid vet jag inte om jag är men frågan är viktig för mig. Min information är min information men sedan är inte dummare än att jag inser att om jag ska kunna använda nätet på ett någorlunda vettigt sätt så kan jag inte skydda mig och komma undan allt. Jag får kompromissa helt enkelt men det gör inte frågan mindre viktig.
– Men du är ju på Facebook?
– Det där är en av de frågor som jag tycker hjärtligt illa om därför att den bygger på ett uteslutande, ett isolerande där jag inte får finnas med, inte delta och inte engagera mug. För att vara trovärdig så ska jag alltså upphöra att använda nätet och flera av dessa tjänster. Jag vill vända på det – varför ska jag inte kunna använda nätet utan att jag kartläggs, utan att min information samlas in och säljs?
– Det är ju det de gör, det de tjänar pengar på?
– Jodå, men insamlandet och kartläggningen går så mycket längre än vad de här företagen berättar för oss. Mycket sker i smyg bakom ryggen på oss. Appar som tar freda på vad vi är, som skickar informationen tillbaka till företagen som vet vilka butiker vi har besökt, biografer och restauranger och så vidare. Sedan detta utbredda missbruk av insamlad information. Det är ju snarast en följetong när det gäller Facebook numera.
– Du har aldrig funderat på att hoppa av Facebook?
– Massor med gånger och jag delar rätt lite information, i vart fall inbillar jag mig det men samtidigt så finns vänner och bekanta på Facebook så det ät svårt att säga upp kontakten med alla och det vet naturligtvis Facebook.
– Är det några saker dum inte använder då?
– Google Chrome, Android, Facebook Messenger, Googles sökmotor och flera andra tjänster, appar och program. Jag när också mycket restriktiv med att registrera mig för olika tjänster. Det är ett allt viktigare skäl för mig att använda Apple och Apples tjänster där jag kan.
– Så du är inte paranoid, mest gnällig och försiktig?
– Gnällig? Okej, jag kan leva med det.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här