Ett alltmer pressat Huawei har stängts ute från minneskort och en rad komponenter och tjänster. Frågan är nu när Kina ska slå tillbaka och hur det kommer att slå mot bland andra Apple?

Huawei har nu stängts ute får leveranser av viktiga komponenter och sagts upp som abonnent på Android vilket betyder att Google stänger Huawei ute från sina appar och tjänster inklusive den så viktiga Google Play, butiken med appar. Huawei får inte heller ta del av tekniska rapporter och har stoppats från att sälja sina produkter. Det betyder också att Huweis produkter inte längre säljs av amerikanska bolag.

Svaret

När kommer svaret från Kina är den fråga många nu ställer sig och hur kommer det att påverka Apple och en rad andra bolag som har sin tillverkning bland annat i Kina?

Kina har naturligtvis redan svarat vad gäller tullar och straffavgifter men Kina har fortfarande inte slagit tillbaka mot Trump presidentorder som direkt berör Huawei. Kina har inte heller slagit till på samma sätt mot någon av de amerikanska elektroniktillverkarna.

Huaweis chef, Ren Zhengfei, har gjort flera uttalanden där han säger att Apple inte ska straffas för Trumps presidentorder och att det inte är Huweis önskan. Trots det så finns det en uppenbar risk att Apple hamnar mitt i korselden mellan USA och Kina. Straffavgifter riktade mot Apple kan dock slår tillbaka mot Kina. Sämre försäljning av Apples produkter kan leda till annullerade ordrar hos de tillverkare som har sin verksamhet i Kina. Det i sin tur kan leda till avskedande i de kinesiska fabrikerna.

Just nu så är en världens största tillverkare av hemelektronik och elektronik för olika typer av nätverk isolerad. Huawei har nära band med den kinesiska regimen vilket ligger i botten för anklagelser och misstankar om spionage, industrispionage och svarta affärer.

Länkar

ScienceMag
Department of Commerce
Nikkei
ZDNet
CNet
Fox Business
Business Insider

%d bloggare gillar detta: