blank

Stopp för två män som kysser varandra. Stopp för en valvideo där en av de medverkande bär ett jaktvapen. Fritt fram för en video där en treåring misshandlas grovt av sin pappa.

Facebooks regelverk är ogenomträngligt och obegripligt.

Ett legalt jaktvapen för alltså inte visas, inte heller två män som kysser varandra. Den danska ikonen “Den lille havfrue” har stoppats, liksom historia bilder från Vietnamkriger. Saftigt ligger videor på människor som misshandlas kvar i månader. I grupper och på Facebooksidor släpps hot igenom så allvarliga att det leder till polisutredningar och åtal. Facebook däremot slår ifrån sig och hävdar att det handlar om yttrandefrihet. Nu krävs det inget juridisk snille för att veta att även yttrandefriheten har begränsningar och det blir absurt när inägg som facebook friar leder till åtal och fällande dom.

Falska nyheter

Facebooks tycks också vara tämligen oförmögna att kunna skilja på verklighet, dikt och falska nyheter. Jag har ingen aning om det beror  på att Facebook för mycket till algoritmer eller inte eller om det handlar om regelverket i sig. Facebook har tusentals moderatorer anställda och anlitade via konsulter och tredjepartsbolag. Trots det så är det ständigt samma enformiga visa med missbruk av data, falska nyheter, bedragare som missbrukar plattformen.

Ytterst handlar det om du kan bygga upp en plattform och sedan svära dig fri från ansvar bara därför att plattformen vuxit dig över huvudet?

Möjligen är det därför Facebook försiktig välkomnar övervakning och lagstiftning. Kanske har Zuckerberg och kompani insett att de tappat kontrollen över sin skapelse.

Inför EU-valet så stoppas en valfilm med en jägare och två män som kysser varandra och ingen förstår någonting.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här