Vita Huset har blockerat alla försök att offentliggöra hela Robert Muellers rapport, Justitiedepartementet vägrar att samarbeta och Justitieminister William Barr går mot kongressen. Det politiska tonläget i USA har hårdnat ytterligare i en politisk strid som inte ser ut att vara över på länge än.

William Barr vill inte offentliggöra rapporten och han vill inte heller infinna sig i kongressen utskott för att svara på frågor. Framför allt så vill han inte ställas till svars inför demokraternas egna advokater som i så fall förväntas ställa betydligt tuffare frågor än de folkvalda. Barr har kallats men vägrat att infinna sig.

Nu gör kongressens Juridiska utskott en politisk markering och kommer att rösta om huruvida William Barr brutit mot regelverket är “in contempt of Congress”. Enkelt uttryckt om Barr struntar i att göra som Kongressen vill. Även om utskottet röstar ja så innebär det i stort inte mycket mer än politisk markering.

Presidentorder

Trump och Vita Huset har blockerat alla försök att få ut den oredigerade rapporten med en så kallad exekutiva presidentorder. Vita Huset och Trump har också sagt att de kommer att bestrida alla stämningar och alla ordar att infinna sig till förhör.

Hämta läsk och popcorn om du gillar amerikansk politik – Mueller-rapporten kommer inte att försvinna eller begravas på länge än.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här