– De spelar ingen rolig ishockey, säger vännen som inte förstår sig på annat än tokoffensiv och massor av mål. Jag älskar att se Islanders reta Malkin till milt vansinne, smälla på Kessel och Hörnqvist så snart ett tillfälle ges. Jag älskar att se ett kollektiv göra en av NHLs största stjärnor, Sidney Crosby, poänglös. Kort sagt – jag älskar att se den ishockey som New York Islanders spelar just nu.

Islanders har nu 3-0 på Penguins och nu kan inte ens svenska medier förbi laget från Long Island längre. Islanders har släppt in fem mål på tre matcher mot ett av NHLs starkaste lag, offensivt. Storstjärnan Malkin är så frustrerad att han leder Penguins utvisningsliga i slutspelet. Han kommer ingen vart och när han tar sig in i offensiv zon så smäller det direkt. Pellech, Pulloch, Komarov, Martin, Cizikas och Clutterbuck gör livet surt för Pittsburg-stjärnorna och längst bak står en två meters vägg som heter Robin Lehner. I detta pussel ska inte Barry Trotz, coachen, glömmas bort. Han dyrkade upp Penguins redan förra året, då som coach för Washington. Årets upplaga av Pittsburg Penguins är extremt välscoutade. Islanders vet precis hur de ska göra för att stänga, boxa ut och kontra på Corsby och kompani. Minsta misstag så vänder Islanders blixtsnabbt och jag tappade till slut räkningen på alla två mot en, alla tre mot två och flygande spelvändningar som laget åstadkom mot ett Penguins som inte alls får spelet att stämma.

Chanser

Islanders segrar handlar inte heller om tur. Penguins släpper till massor av chanser och förutom målen så träffade Islanders ribban och stolparna flera gånger förutom att de tvingade matt Murray till en rad avancerade räddningar. Penguins skapade naturligtvis chanser. Du spelar inte tre matcher och en förlängning mot ett av de bästa lagen framåt utan att de skapar målchanser. Du möter inte Malkin, Crosby, Hörnqvist och Kessel utan att de skapar någonting offensivt men Islanders har sett till att plocka ned stjärnorna och sett till att skapa mer och vara effektivare.

Så vad betyder då 3-0 i matcher?

Ingenting.

New York Islanders har inte vunnit någonting, inte ännu och de har inte ens vunnit den här första slutspelsomgången. Det krävs en seger till och ska vi tro laget (det finns skäl till att göra det) så vet de om det. En seger till och sedan väntar kanske Washington Capitals, regerande mästare. Ett lag som Barry Trotz vet allt om – han tränade dem i fjol och det är ett lag som Islanders har plusstatistik på i grundserien. Nu betyder inte det någonting det heller och som sagt – det krävs en seger till för att få vara med i nästa runda.

PS. Jag noterar också att den omdiskuterade regeln med spelare i målgården och kontakt med målvakten kostat Finlands damer ett VM-guld. Det är ett rån, en helt obegriplig tolkning och ännu ett exempel på regeln måste göras om, nationellt och internationellt. I målgården ska målvakterna alltid vara skyddade och där ska inga spelare få stå. Utanför ,ålgården får målvakterna räkna med kontakt – som regeln används och tolkas i NHL.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här