New York Islanders gjorde det få trodde var möjligt – svepte Pittsburg Penguins av isen och skickade dem på semester. 4-0 i matcher vilket betyder att Islanders också slog Penguins på bortaplan, inför en bortapublik.

Islanders har nu kunnat träna, finslipa detaljer, läka skador och noga följa de övriga lagens matchande. New York Islanders kommer att spå möta antingen Carolina Hurricanes eller regerande mästarna Washington. Det senare är extra intressant därför att i Islanders bpset står mästarcoachen, Barry Trotz. Han som studerade Penguins och som la upp strategin för att slå ut det jag som stoppat Washington flera gånger. Nu kan uppgiften bli att stoppa sitt förra lag.

Lehner

Inför säsongen så berättade Robin Lehner som de demoner som ridit honom på senare år, depressioner, självmordstankar och missbruk. Han berättade sin historia i The Atlantic och fick direkt ett gensvar från sitt nya lag. Lagkamraterna gav Lehner sitt stöd, applåderade han mod och svor dyrt och heligt att de skulle göra allt som stod i deras makt för att göra hans liv och spel lättare. Nu är Robin Lehner nominerad till Vezina Trophy. Priset som ligans bästa målvakt. Han är också nominerad till priset för insatser som spelare, på och utanför isen – Masterton Trophy.

“That’s the thing with the perception. It’s not like I am a special case and I need someone to hold my hand. They’ve been incredibly supportive, open-minded and non-judgmental. That’s what I mean with how good this organization has been. The big thing that they’re helping on a day-to-day basis. They help me with my meds. It’s not like, ‘Oh, here you’ve got some of your mental issues and now we’ve got to do a bunch of things.’ That’s not what was happening. They’ve helped me with a few things, but the biggest thing to do is to not be judgmental.”

NHL

Skador

Islanders har backbjässen Johnny Boychuk på skadelistan. Ett avbräck men samtidigt en chans för Thomas Hickey. Prognosen för Boychuk var 3-4 veckors frånvaro, Av den tiden har svårt halva tiden gått så förhoppningsvis så är nummer 55 snart tillbaka på isen. Utöver det så rapporteras lättare skador på Cal Clutterbuck och Scott Mayfield där är prognosen “dag-till-dag”.

Den extra tid som Islanders har köpt sig används till att gnugga extra på detaljer i spelet. Inför serien mot Penguins så hette de att Penguins vassa offensiv och powerplay skulle kunna fälla avgörandet. Islanders neutraliserade storstjärnan Crosby som bara tilläts producera en assist på fyra matcher. Islanders fick också igång Barzahl och Eberle. Den duon producerade 15 poäng tillsammans på 4 matcher. Lägg till en räddningsprocent på nära 96 för Robin Lehner så är det offensiva och det defensiva pusslet på plats till viktiga delar.

På allvar

New York Islanders har nu börjat att tas på allvar, även bland hockeyexperterna, och det är ett lag och ett spel som bygger på något så oamerikanskt som ett starkt kollektiv.

Hur långt kan det räcka då?

Du kommer aldrig att få mig att svara på den frågan förrän säsongen är över. Det kallas att “jinxa” och när det någon du lär dig som Islanders-fan så är det att aldrig “jinxa”, aldrig ta ut något i förskott.  Det är nästa byte, nästa period och nästa match som gäller – steg för steg.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här