History Channel har utvecklats till tv-världens motsvarighet till en Ding Ding Värld, tidningen som publicerade påhittade nyheter med braskande rubriker. Histiry Channel var ursprungligen en tv-kanal med fokus på historien. Underbyggda berättelser ur världshistorien. Nu är det bara historia, skrönor och spekulativa påhitt.

Handlar programmet om en eller flera märkligt formade skallar, ett skelett, så kan du lugnt räkna med att innan tv-programmet är över så är slutsatsen självklar – det är en ny, okänd ras med aliens. Det är också samma människor som dyker upp så snart det handlar om rymdksepåp och aliens. Giorgio Tsoukalos, jo det är hans om har kammat sig med en handgranat med håret på ända. Eroch von Däniken författare som skrivit massor med böcker och som använder sig av “bevisning” som att ta höjden på pyramiderna gånger ett visst tal och sedan hävda att det är det exakta avståndet till månen. Det är Dänikens bevis för att aliens byggde pyramiderna. Samma metod fungerar för övrigt utmärkt med valfri skyskrapa eller Eiffeltornet. Byt bara det tal som höjden ska dupliceras med. En värdelös bevismetod med andra ord. Ufologerna, författarna och föreläsarna, de som tjänar pengar på att skriva om och ska runt och berätta om små gröna män från yttre rymden passerar i revy. Personer som har ekon komiska intressen i att hålla liv i myterna.

Adolf Hitler

Handlar programmet om jakten på Adolf Hitler så räkna med att det som ställs upp som en vild hypotes i inledningen, att Hitler flydde till Sydamerika i u-båt förvandlas till en sanning innan programmet är över. Det är dramaturgin på tv-kanalen. Sällt upp en rad olika uppgifter, presenterar dem som fakta och lägg till att detta är obestridliga fakta men vetenskapen vill inte godta uppgifterna. Konspirationen är viktig i sammanhanget och i det här fallet går den ut på att det finns ett etablissemang som vill förtiga de uppgifter som History Channel grävt fram. Lägg sedan till att allt, precis allt, som History Channel inte kan förklara är stöd för den tidigt uppställda hypotesen och då spelar det ingen roll att det handlar om Aliens eller Adolf Hitler.

Vetenskapen vet men säljer och förtiger fakta.

Det okända

Vi har vår helsvenska variant också – Det Okända. Programmet sänds inom TV4-sfären och tv-serien har rulla två sedan 2004. I det Okända handlar det om spöken, gengångare och medium som säger sig kunna kommunicera med “den andra sidan”. Den andra sidan är alltså den sida där de döda finns. TV-programmet och Carline Giertz kommer hem till privatpersoner som säger att det händer oförklarliga saker hemma hos dem. Medierna “känner” osaliga andars närvaro medan de fiskar efter bekräftelse med vaga ordalag. “Jag känner en äldre kvinnas närvaro. Det kan vara en mormor eller farmor” kan det låta. Sannolikheten för att en äldre kvinna är en farmor eller mormor är tämligen hög, likaså att det har bott äldre människor i huset. En normalbegåvad person kan dra samma slutsatser redan innan de passerat verandan. “Här har nog människor levt på jordbruk” – en vild chansning mot bakgrund av att det var vad de flesta levde av ute på landsbygden. Så där håller det på en väv med “känner”, “jag förnimmer” och “det känns som” spinns samman till en historia med döda som hemsöker ett hus eller en familj.

Det okända har fällts av Granskningsnämnden för radio och TV vid fyra tillfällen då anhöriga till utpekade spöken anmält programmet.

Spöken är för övrigt en storsäljare i tv-världen. Leta reda på ett hus, rigga massor med kameror och släck sedan alla lampor och tillbringa natten i huset. Spela in rubbet så vips har du ett spökjägarprogram. Det finns gott om dem numera.

Bra TV

Grunden till att den här typen av tv-program är “att det är bra tv” och det är tv som vi tittar på. Av samma skäl som vi köpte en Ding Ding Värld och läste om kvinnan som sovit i 40 år och som plötsligt vaknat eller om kalven med tre huvuden så tittar vi på tv-program som hävdar att Adolf Hitler flydde med u-båt till Sydamerika. Vi tittar på program med medier som använder så kallad cold reading, dvs de kastar ur sug en vag teori, tittar på människorna de berättar den för och läser av reaktioner i den ena eller den andra riktningen. Medierna presenterar självklarheter som mysterier när de inte helt enkelt gissar och chansar.

Det är inte fakta, inte vetenskapligt och ingen av de presenterade hypoteserna tål en granskning men som sagt – det blir bra tv.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här