Just nu pågår intensiva tester med framtiden mobila uppkopplingar, 5G, och det är en kapplöpning mellan olika företag och delvis olika tekniska lösningar som ska servera oss ettor och nollor i framtiden. Enkelt och kortfattat så innebär 5G ökad kapacitet, snabbare överföringar och snabbare svarstider.

5G kan också sägas vara en kombination av 3G, 4G, WiFi och ett antal nya radiogränssnitt. I siffror så kan skillnaden beskrivas i antal enheter. Dagens mobilnät ska klara runt 7 miljarder kunder och en miljard enheter. 5G ska klarar 500 miljarder uppkopplade prylar.

Då kanske någon frågar sig vad vi ska med alla denna kapacitet till?

Framtidens nät tar höjd för uppkopplade lampor, larm, kameror, frysboxar, kylskåp men även för kläder och en read andra saker som vi idag inte förknippas med uppkopplade produkter, Din bil, motor- och kupévärmare, din klocka, din väderstation och dina termostater är andra exempel på saker som kan komma att kopplas upp och som du kommer att kommunicera med.

Hastighet

Den teoretiska hastigheten är på runt 10-20 Gigabit per sekund. I praktiken när du delar med andra, rör på dig och så vidare så lär hastigheten landa på några hundra Megabit per sekund. Det är alltså avsevärt mycket snabbare än idag där 4G kan landa på runt 80 Megabits per sekund i bästa fall men som oftare ligger på runt 20 Megabits per sekund. Förutom den högre hastigheten så är också svarstiderna avsevärt mycket kortare med 5G något som du lär uppskatta om du exempelvis sitter i en självkörande bil.

När?

Du kan få lite olika svar på för när nätet kan komma att rullas ut och öppnas upp för vanliga konsumenter men det ser ut som att 2020-2023 är ett vanliga förekommande år. Det pågår redan stora och små tester och sannolikt så kommer ett antal av de stora bolagen att köra igång först innan vi konsumenter släpps in. Teliasonera säger att den första standarden kan vara klar 2020 där utbyggnad startar på allvar under 2021, 2022 och där vi kan tala om en massmarknad 2023. Det är ungefär samma tidsplan som Telenor anger liksom övriga stora svenska operatörer.

Här ska en brasklapp kastas in – även om 5G byggs ut snabbt så är det inte säkert att det kommer att bli ett nät för allt och alla, inte inledningsvis i alla fall. I och med de korta svarstiderna så är det rimligt att anta att styrning av maskiner, datorer och liknande kommer att bli de första tillämpningarna som kommer att användas. Alltså tjänster där korta svarstider på uppkopplingen är en förutsättning för god funktionalitet.

Länkar

The New York Times
Wikipedia
Ny Teknik
Dagens Analys.se
Induo


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här