– Jag har funderat över en sak?
– Vad?
– Alla dessa videor och föreläsningar från TED.

– Vad är det med dem då?
– Ja, varför publicerar du dem?
– För att de ger perspektiv på tillvaron, levererar nya rön och för att de utmanar och ifrågasätter.
– Det är ju rätt bra.
– Ja, jag tycker det och det är därför Washington Post, New York Times och andra etablerade, pålitliga källor också dyker upp hör på macken X så ofta.
– För att det är fakta, menar du?
– Det är i vart fall inte uppenbara lögner och påhitt.
– Der där är viktigt för dig?
– Mycket viktigt. Jag är gammal murvel och jag blev journalist därför att fakta, olika sidor, olika infallsvinklar, nyanser och andra åsikter är viktiga.
– Du är ute på ett korståg med andra ord?
– Hahaha, i den mån en liten blogg bland miljontals andra kan antas påverka så visst men egentligen handlar det om att fakta är viktiga i alla sammanhang. Vi måste vara noga med vad som är sant, ur en objektiv synvinkel och vi ska vara rädda om och slå vakt om alla våra olika rön, som vilar på vetenskaplig grund. Det senare är slutsatser och analyser som hela tiden utmanas, testas och prövas. Det borde vi göra med våra egna åsikter också, oftare.
– Står TED för det?
– Jag tycker det och jag är rädd och oroad över den fördummning och det förakt som så öppet visas upp för kunskap och akademisk utbildning. Forskarrön viftas bort, vetenskapliga studier underkänns instinktivt och istället väljer alldeles för många att tro på det som passar dem.
– Några exempel?
– När föräldrar bjuder in till vattkopps-fest och mässlingspartyn därför att de valt att tro på inlägg på Facebook istället för läkare och vetenskapen så firar dumheten nya triumfer.
–Har du fler exempel?
– När vanligen seriösa tv-kanaler sänder tv-program om spökjägare, medium eller producerar tv-serier som hävdar att Hitler lever och flydde till Sydamerika bara för att locka tittare, eller när tv-kanaler sänder tv-program som på fullt allvar hävdar att rymdvarelser vandrar bland oss så slår dumhetsmätaren i botten.
– Så därför har du en egen avledning med TED?
– Därför finns TED på Macken X, som en motvikt.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här