iMac Pro, MacBook Pro modellerna med Touch Bar, nya Mac mini och nya MacBook Air innehåller en säkerhetskrets som lagrar bland annat dina fingeravtryck. Det innebär att inte vem som helst, vilken verkstad som helst, kan eller får reparera din Mac.

Det här blir en svår balansgång där säkerhet kolliderar med tillgänglighet och valfrihet. Vill du kunna öppna din Mac med ett fingeravtryck och skydda lösenord och annan data så krävs fullgod säkerhet. Apple har löst det med speciella säkerhetskretsar som nu sitter i din Mac, din iPhone och i din iPad.

Sammanfaller

Jag tror inte att är så enkelt som att Apple verkligen vill stoppa fristående verkstäder och att Apple vill tvinga oss in i en auktoriserad butik och verkstad. Apple vill skydda din och min information och då krävs avancerade skydd och av det följer mer komplicerade reparationer. Sedan sammanfaller det med värnandet om de egna, auktoriserade verkstäderna.

Det här är inget nytt och inget ovanligt när det handlar om säkerhet. Enkla lösningar, smidiga lösningar krockar inte sällan med just säkerhet. Ska du ha bra lösenord så duger inte ABC123, vill du upprätthålla en anständig säkerhetsnivå så kan du inte köra en säkerhetskopia när du kommer ihåg det och du kan inte lämna över din dator, din mobiltelefon eller din surfplatta i händerna på vem som helst. Speciellt inte om viktig informationen hanteras av en specialutvecklad säkerhetskrets.

Konspiratorerna

Nu vet jag redan vad konspiratorerna kommer att tycka och tänka – det här har Apple gjort för att bakbinda sina användare och tvinga in dem till sina egna verkstäder. Det är riktigt, så långt, att detta handlar om kontroll. Naturligtvis vill Apple se till att de som ska hantera din och min information kan det de förväntas att kunna och att de kan reparera dina och mina prylar – utan att kompromettera det vi lagrar i våra prylar.

Det innebär att allt ska kollas, allt ska testas och det betyder också att en reparation måste göras på ett visst sätt.

Säkerhet krockar som sagt  inte sällan med krav på tillgänglighet och enkelhet. Det är en balansgång.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här