Utredare i det brittiska parlamentet har utnyttjat en sällan använd brittisk lag för att kunna beslagta dokument från Facebook som ett led i utredningen av Cambridge Analytica-skandalen.

Britternas lagstiftning är lite annorlunda och parlamentet har en del andra möjligheter än andra europeiska parlament. I det hör fallet så utnyttjades lagstiftning som ger parlamentet rätt att under en pågående utredning beslagta dokument. Något en av cheferna för Six4Three ställdes inför. En av Six4Three största kunder heter Facebooks.

Krävde

Parlamentet skickade över sin ”serjeant at arms” till det hotell där chefen bodde, krävde att dokumenten skulle lämnas över inom två timmar. Chefen vägrade och eskorterades då till parlamentet dör han upplystes om att såvida han inte lämnade över dokumenten så skulle han ställas inför rätta och han riskerade både böter och fängelse.

”We felt this [information] was highly relevant to the inquiry… and therefore we sent an order to Mr [Ted] Kramer through the serjeant at arms asking that these documents be supplied to us. Ultimately, that order was complied with.”

BBC