Josh Ho-Sang är världens bästa hockeyspelare, den mest missförstådde och den mest orättvist behandlade. I alla fall om vi ska tro Ho-Sang själv  som nu gråter ut (igen) i en intervju med New York Post.

I intervjun med tidningen beklagar sig Ho-Sang över att han inte får spela i NHL och han anklagar Islanders nya ledning för att “begrava” honom i lägre ligor. Ho-Sangs uttalanden, anklagelser och hans påstående om att bli behandlad orättvist är en följetong ända sedan killen försov sig, missade första dagen av träningslägret med New York Islanders.

OHL

Föreställ dig följande – du spelar ishockey och drömmer om en professionell karriär. Nu har du äntligen fått chansen och har kallats till New York Islanders träningsläger. Det är en chans som många hockeyspelare bara kan drömma om. Josh Ho-Sang startar sin NHL-karriär med att glömma att ställa klockan. komma försent och bli skickad direkt ned till Ontario Hockey League, OHL.

Han försov sig!

Ho-Sangs uttalanden, kritik och beklaganden har sedan dess bildat en följetong som går ut på att han aldrig fått chansen. Josh Ho-Sang har kallats upp, han har fått speltid men han har spelat för Ho-Sang, inte för New York Islanders och det är problem nummer ett med Ho Sang. Han har aldrig förstått att ishockey är en lagsport där du får den speltid du förtjänar. Därför har Ho-Sang fått husera i OHL och AHL och lika ofta som han gjort sina uttalanden så har en lång rad coacher konstaterat att han är en gudabenådad spelare som inte vuxit upp.

Det finns coacher i AHL som tröttnat på hans uttalanden, hans intervjuer och som skickat upp honom på läktaren. Ho Sang har beskrivits som “locker room poison” – gift i omklädningsrummet. En energitjuv på svenska.

Poäng

Det råder ingen tvekan om Ho-Sangs talang, hans poängproducerande även om hans snitt ligger väsentligen mycket lägre i NHL än i AHL. På 43 NHL-matcher så han han skrapat ihop 14 poäng. På 59 AHL matcher, de två senaste säsongerna, så har han fått ihop 35 poäng. Det finns ett annat problem med Ho-Sang – hans plus/minus statistik. På 10 säsonger så har Ho-Sang bara legat på plus i fyra. Det är inte hela sanningen men en del av den – Ho-Sang är inne på många baklängesmål och om det är en sak som NHL-coacher kan så är det att läsa statistik. Ett annat problem med Ho-Sang är hans spel utan puck, eller rättare sagt hans obefintliga spel utan puck.

Han är utan tvekan en flashig spelare som kan göra det oväntade, om det gynnar Ho-Sang. Får han däremot inte den speltid som han tycker att han förtjänar, får han inte spela i förstafemman och i den första powerplay-formationen så gör han det han brukar – beklagar sig i första bästa publikation som vill lyssna på honom. Det är omoget på gränsen till korkat, speciellt när du har med Lou Lamoriello och Barry Trotz att göra. Hans tränare i Bridgeport Soundtigers (AHL) Brent Thompson har gång på gång försökt få Ho-Sang att förstå att han måste lära sig när det är läge för en dribbling och när det inte är det. Thompson har skickat Ho-Sang upp på läktaren och ned till OHL utan att det tycks ge resultat. Josh Ho-Sang spelar ishockey för sig själv och på sitt eget sätt och vägrar att rätta in sig i något spelsystem.

Utanför isen

Utanför isen gör han uttalanden som går ut på vilken förstklassig hockeyspelare han är och hur dumma alla general mangers och tränare är mot honom. Det är precis den attityd som gör att han inte spelar i NHL. Speciellt inte i ett lag som saknar en superstjärna och som är sammansatt för att verkligen spela som ett lag. I avgrunden är det så enkelt, så enkelt:

Håll käften, bit ihop och spela hockey!

 


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här