Apples Mac mini har lagts ned åtskilliga gånger redan men enligt de senaste ryktena så ska den fortfarande uppdateras och datorn är inte nedlagd. Så vad kan vi, och vad ska vi, vänta oss av en ny Mac mini?

För egen del så hade jag varit fullt nöjd med en ordentlig uppdatering. Ny, snabbare och bättre hårdvara helt enkelt och egentligen inte så mycket mer. Jag behöver inte Pro-version med en mass RAM-minne och ett supervasst grafik-kort men vill Apple tillverka en premium-modell så visst, kör på det.

Den senaste uppdateringen kom i oktober, håll i dig nu, 2014.

Det viktigaste med Mac mini, vid sidan av ny hårdvara, är också att Apple kan övertyga kunderna om att Apple stöder Mac som plattform, macOS och Mac mini.

Sin plats

Mac mini har sin givna och naturliga plats som hemmaserver och den fungerar alldeles utmärkt på kontor som stationär dator med valfri bildskärm. Apple har förvisso iMac men det är en dator, en stationär dator, som kostar avsevärt mycket mer och som saknar flexibiliteten hos Mac mini.

Apple har också traditionellt också ofta har det som kallats en instegsmodell.

Den klassiska via MacBook-datorn var Apple instegsmodell inte bara som bärbar dator utan som instegsmodell för Apples hela plattform och macOS.

Mac minis framtid hänger på om Apple fortfarande tror att de verkligen behöver en stationär instegsmodell. Apple sitter ju som bekant i en unika rollen att de är den enda tillverkaren av hårdvara för macOS. De kan styra marknaden dit de vill eller dit de tror att de kan styra oss.

Nya användare

Dilemmat här är att om du ska locka över användare från andra plattformar (läs Windows) så infaller sig direkt ett problem – Windows-användare är inte vana vid bärbara datorer som startar på en kostnad på drygt 14 000 kronor eller stationära datorer som kostar över 10 000 kronor. De kommer från en helt annan värld så utan instegsmodellen så kan övergången visa sig vara mycket svårt.

Är det då bekräftat att det verkligen kommer en ny Mac mini?

Nja, Apple har sagt att det är en viktig dator och produkt men inte mer än så. Envisa rykten däremot hävdar att Mac mini inte är nedlagd.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här