Kort efter det att vallokalerna stängts på söndagen så började inlägg att postas och spridas på nätet som hävdade att det svenska valet manipulerats. Dagens Nyheter har nu granskat flera av dessa inlägg och mycket talar för att det handlar om automatiserade bottar.

Främst sprids konspirationsteorierna bland små, invandrarkritiska och bland öppet rasistiska och nazistiska partier. Konspirationern har spätts på av att val.se – Valmyndighetens webbplats lag nere under stora delar av söndagen. Valmyndigheten säger att det berodde på hög belastning, ingen attack.

Hashtagg

Hastaggen #valfusk2018 skapades under söndagen och antalet inlägg har hela tiden ökat, inte minst från ett stort antal helt nya konton (Twitter).

Vid 11:30-tiden under tisdagen har över 10.000 tweets eller retweets som nämner ordet valfusk publicerats på Twitter sedan 9 september, visar DN:s genomgång. Faktum är att hashtaggen #valfusk2018 trendade, alltså var extremt populär, under dagen efter valet. De totalt 10.000 inläggen kommer från totalt drygt 3.600 olika konton. Flera av kontona, som ”Norden”, är relativt nystartade.

Dagens Nyheter

 


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här