Kort efter det att vallokalerna stängts på söndagen så började inlägg att postas och spridas på nätet som hävdade att det svenska valet manipulerats. Dagens Nyheter har nu granskat flera av dessa inlägg och mycket talar för att det handlar om automatiserade bottar.

Främst sprids konspirationsteorierna bland små, invandrarkritiska och bland öppet rasistiska och nazistiska partier. Konspirationern har spätts på av att val.se – Valmyndighetens webbplats lag nere under stora delar av söndagen. Valmyndigheten säger att det berodde på hög belastning, ingen attack.

Hashtagg

Hastaggen #valfusk2018 skapades under söndagen och antalet inlägg har hela tiden ökat, inte minst från ett stort antal helt nya konton (Twitter).

Vid 11:30-tiden under tisdagen har över 10.000 tweets eller retweets som nämner ordet valfusk publicerats på Twitter sedan 9 september, visar DN:s genomgång. Faktum är att hashtaggen #valfusk2018 trendade, alltså var extremt populär, under dagen efter valet. De totalt 10.000 inläggen kommer från totalt drygt 3.600 olika konton. Flera av kontona, som ”Norden”, är relativt nystartade.

Dagens Nyheter

 

Hits: 78

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Jobbar vid sidan av den här bloggen med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och tre barnbarn. Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till Mac OS X. På den vägen är det ...

Mackens Fråga: Blir det en ny Apple-pryl nu?
Share This