Jag följer ett antal lag. Utvalda lag, mina lag. Lag som jag säger vi om. Vi vinner, vi förlorar – vi. Lag som jag aldrig har övergett och inte ens övervägt att överge. Det handlar om passion.

Det handlar också om att du som inte håller på mitt lag inte äger rätten att kritisera. Den äger bara jag och mina gelikar. Passionen kan handla om att vilja vara delaktig. I mitt fall så har jag spelat och jobbat inom flera föreningar och det har alltid handlat om att få förmånen att få vara en del av något större. En passion för ett övergripande mål där ingen är större än föreningen.

Målet

Passionen måste finnas där för annars står du inte ut med alla besvikelser, förlusterna och att missa målet. Ger du dig in i arbetet att vinna en serie, avancera en divison och sätter det som mål så skriver du under ett oskrivet kontrakt, ett avtal som du inte kan bryta. Du kan inte, och får inte ge upp. Du kan säga att du ska ge upp och du kan be hela laget och klubben fara ända in i aftonsången. Sedan knyter du näven i fickan laddar om därför ”att nästa år då djävlar…”.

Du måste helt enkelt överleva en kollektiv kollaps då nästan ett helt lag rasar samman och den sista enkla segern vänds till en förlust. Jag har rest hem efter flera sådana förluster, på övertid, efter bortdömda mål, mål efter tydlig offside och sedan ett helt lag helt enkelt inte klarat av uppgiften. Du kan ta på tystnaden i bussen eller i flygplanet. Stämningen är nästan smärtsam, ett tag, sedan inser du att världen går vidare och att solen går upp imorgon också.

Då jä…

Jag har suttit i bilen på väg hem med delar av klubbledningen efter att ha åkt ut efter sudden death. Vi sa inte ett enda ord i bilen förrän vi hade några mil kvar hem. Då harklade sig klubbdirektören:

– Jag tror vi behöver 1-2 backar till och då jä….

Nästa säsong var redan igång och det är så det måste vara. Har du passionen så svär du ve och förbannelse och sedan laddar du om.

Blir det en tämligen värdelös säsong, igen, så plockar du russinen ur kakan. New York Islanders kan vara hur värdelösa som helst men spöar de ”raggs” (Rangers) så är nästan allt förlåtet. SSK (Södertälje) kan förlora massor av matcher men slår de AIK så är säsongen inte helt värdelös alla fall.

Det är så det är. Du tar till dig det lilla och sedan bygger du passionen på det.

Share This