– Du, Macken X ser konstig ut i Google Chrome ibland?
– Jaha, tja nu är ju Macken X anpassad för Safari, Apples webbläsare så det är inte omöjligt.
– Ska det vara så?

– Nej, det ska inte vara så men bloggen handlar om Mac och jag ska villigt erkänna att jag inte prioriterar anpassning och justering för Googles webbläsare. Jag använder Safari, rekommenderar Safari och ser till att bloggen fungerar i Safari.
– Du struntar i Google Chrome alltså?
– Nej, jag struntar inte i Google Chrome men eftersom den webbläsaren snabbt suger i sig favoriter, planterar cookies och trackingbilder på en dator där den installeras så tar jag inte i Google Chrome ens med tång, för att använda ett figurativt språk.
– Vad menar du?
– Google Chrome samlar in massor av information om den som använder den webbläsaren så därför vill jag inte använda Google Chrome, inte ens för tester. Jag vill inte ha webbläsaren installerad på mina datorer överhuvudtaget.
– Så därför fungerar inte bloggen i Google Chrome?
– Jag använder HMTL 5, håller mig till gällande standard så Macken X borde fungera i Google Chrome.
– Firefox då?
– Macken X testas med Firefox och bloggen fungerar med Firefox.
– Hur gör du med andra webbplatser då?
– Webbplatser som vi bygger åt andra testas och kontrolleras med de mest använda webbläsarna, inklusive Microsofts webbläsare. Vi ser naturligtvis till att webbplatserna fungerar med alla de senaste versionerna. Vi har de senaste versionerna av webbläsarna installerad på en testdator.
– Men inte Macken X?
– Inför en lansering av web webbplats så körs den genom, grundligt med en rad webbläsare. Macken X jobbar jag med på min fritid och den testar jag med min egen dator. På den datorn finns inte  Google Chrome installerad.
– Kan du inte testa i efterhand då, med testdatorn?
– Det skulle jag kunna göra om jag prioriterade det men det för jag inte.
– Varför inte?
– Som jag sa, Macken X handlar om Mac och den drivs av en Mac-entusiast för Mac-entusiaster. Macken X byggs, skapas, utvecklas och underhålls med Mac. Jag använder Safari och använder etablerad teknik, håller mig till gällande standard och då borde den fungera även i Google Chrome. Gör Macken X inte det så är det som sagt inget jag prioriterar.
– Bojkottar du Goole Chrome?
– Jag bojkottar i möjligaste mån allt som kommer från Google.

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Jobbar vid sidan av den här bloggen med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och tre barnbarn. Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till Mac OS X. På den vägen är det ...

Mackens Fråga: Vilka Apple-prylar har du?
Share This