Efter tusentals rasistiska och hotfulla kommentarer riktade mot Jimmy Durmaz, efter fotbollsmatchen mot Tyskland, så har en konspirationsteori lanserats bland bloggar ute på högerkanten. Kampanjen mot Durmaz ska vara iscensatt av vänsterkrafter, oklart varför.

Kontona som postat kommentarer riktade mot Durmaz ska vara fejkade, falska konton. Det har kallats för en “påverkansoperation” iscensatt på oklara grunder för att splittra och polarisera.

Nåväl, låt oss ta av oss foliehattarna och granska inläggen; det som skrevs och försöka att utforska av vilka och vem. Det har Jack Werner gjort och han har inte kunnat hitta stöd för vare sig felaktiga siffror, fejkade konton eller en konspiration.

Kontrollerat

Jag har laddat ned den aktuella databasen och gått igenom den, precis som jack Werner som förtjänar all ära för jobbat att kartlägga, leta och kontrollera innehållet i de inlägg som skrivits riktade till Jimmy Durmaz. Jag har kollat mängder av konton som inte ger bilden av en massa fejkade, nyligen startade sociala mediakonton. Tvärtom så är den samlade bilden att det handlar om yngre, arga män.

Ska vi nu addera till konspirationen så skulle naturligtvis databasen var fejk och all information skulle kunna vara påhittad. Det skulle alltså innebära att hatkampanjen riktad mot en svenska fotbollsspelare snabbt sattes i verket efter det att han orsakat en avgörande frispark mot Tyskland i VM. På toppen av det så presenteras en fejkad databas.

Lösa rykten

Det krävs ingen examen i logik för att inse att mot det ska ställas lösa påståenden, rykten och på det hela taget helt overifierade uppgifter. Naturligtvis kan Durmaz ha hotats och angripits via fejkade konton. Det är den sedvanliga strategin när extremister är i farten nämligen men av de konton Jack Werner har tittat närmaste på så är det inte intrycket. De kontroller som jag själv har gjort ger inte heller det intryck av att vara påhittade konton. Jag har tittat på konton, när de skrevs och försökt bilda mig en uppfattning om kontona ser ut att vara fejkade konton eller inte.

Återigen, jag försöker verkligen inte åka snålskjuts på ett utmärkt digitalt grävande. Jack Werner har gjort allt jobb; jag har bara kontrollerat. bildat mig en egen uppfattning och jag har kommit till samma slutsatser med databasen som utgångspunkt.

Varför har jag gjort det då?

Därför att det är precis det många inte gör. De kollar inga källor och kollar inga uppgifter – speciellt inte om de stämmer överens med deras egna åsikter. I det här fallet så odlas konspirationer friskt, inte minst ute på högerkanten där alla som inte delar deras åsikter är en fiende och en konspiratör.

Vänstervridna

Jack Werner har kollat och han har inte hittat några uppgifter som stöder att det skulle handla om en “påverkansoperation”. Det är mer än foliehattarna på högerkanten har gjort. De kan inte visa upp någon kontroll, någon genomgång utan deras resonemang bygger på att det kan vara en kampanj.  Det kan vara en kampanj därför att det skulle passa in i deras värld där journalister är vänstervridna landsförrädare och delaktiga i en konspiration där sanningar, speciellt om invandringen, förtigs.

I deras konspiratoriska värld väger sanningen lätt och fakta är inte mer värda än deras känslor och åsikter.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här