Bedrägerierna har handlat om att kapa e-post för att komma åt överföringar av pengar. Gripanden har gjorts i USA, Nigeria, Polen och Mauritius.

De gripna misstänks för brott begångna mot både företag, organisationer och privatpersoner varav flera äldre.

BEC, also known as “cyber-enabled financial fraud,” is a sophisticated scam often targeting employees with access to company finances and businesses working with foreign suppliers and/or businesses that regularly perform wire transfer payments.  The same criminal organizations that perpetrate BEC also exploit individual victims, often real estate purchasers, the elderly, and others, by convincing them to make wire transfers to bank accounts controlled by the criminals. This is often accomplished by impersonating a key employee or business partner after obtaining access to that person’s email account or sometimes done through romance and lottery scams.  BEC scams may involve fraudulent requests for checks rather than wire transfers; they may target sensitive information such as personally identifiable information (PII) or employee tax records instead of, or in addition to, money; and they may not involve an actual “compromise” of an email account or computer network.  Foreign citizens perpetrate many BEC scams.  Those individuals are often members of transnational criminal organizations, which originated in Nigeria but have spread throughout the world. 

FBI

 

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Jobbar vid sidan av den här bloggen med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och tre barnbarn. Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till Mac OS X. På den vägen är det ...

Mackens Fråga: Vilka Apple-prylar har du?
Share This