Spotify försökte stoppa forskare

Spotify försökte stoppa forskare

Musiktjänsten Spotify försökte förmå Vetenskapsrådet att dra in forskningsanslagen till forskare som studerade Spotifys algoritmer.

– Det var en form av hot, säger Pelle Snickars till Computer Sweden.

Forskningsprojektet, Streaming Heritage, drivs vid Umeå universitet och forskarna har skapat flera olika konton för att kunna kartlägga hur Spotifys algoritmer fungerar. Något som kan anses strida mot Spotifys användarvillkor.

Brev

Det har fått Spotifys jurister att agera och de har skrivit ett brev till Vetenskapsrådet och sagt sig vara oroande hur informationen samlas in och de har också bett Vetenskapsrådet, som delar ut forskningspengarna, att se till att det upphör.

”Det är Spotifys förhoppning att Vetenskapsrådet agerar resolut i syfte att säkerställa att oredliga eller villkorsstridiga metoder upphör omedelbart.”

Det skriver Spotify i sitt brev till Vetenskapsrådet. När Computer Sweden ber om en kommentar så förnekar Spotify att de försökt stoppa forskarna och att de försökt förmå Vetenskapsrådet att inte betala ut några forskningsmedel.

Prövat

Något som Vetenskapsrådet inte riktigt har uppfattar. Vetenskapsrådet har prövat ärendet och avskrivit det.

– Det händer att vi får input utifrån om saker som vi behöver undersöka, men det här har jag aldrig varit med om tidigare, säger Vetenskapsrådets chefsjurist Anna Hörlund till Computer Sweden.

 


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här