Nu försöker medarbetare rädda USA från Donald Trump

Nu försöker medarbetare rädda USA från Donald Trump

Situationen är helt unik. Landets president isoleras, får bara viss information och runt omkring honom så försöker medarbetare att rädda USA från Donald Trump.

Det är en bild som ges av den republikanske senatorn Bob Corker, ordförande i utrikesutskottet, och bilden målas upp i en intervju med New York Times. Det är således inte vilken politiker som helst och han säger det han säger i en av den engelsktalande världens mest lästa tidningar.

Mr. Trump poses such an acute risk, the senator said, that a coterie of senior administration officials must protect him from his own instincts. “I know for a fact that every single day at the White House, it’s a situation of trying to contain him,” Mr. Corker said in a telephone interview.

New York Times

Ljuger

Republikanerna har fått en president som ljuger, regelmässigt och som hittar på sina egna argument. Trumps beskrivningar av verkliga händelser, sådant som andra kan kontrollera börjar nu bli ett påtagligt problem eftersom lögnerna blir så uppenbara.

Till det kan läggas till synes oändliga kontroverser, påhopp och nya lögner som riktas mot ledande republikaner. Partikamrater som Trump, om han hade minsta insikt i de politiska spelreglerna, borde inse att han faktiskt inte bör stöta sig med. Bob Corker är som sagt ordförande i det utrikespolitiska utskottet och inte vilken politiker som helst. En annan är Mitch McConnell är majoritetsledare i Kongressen och den som ska förverkliga Trumps politiska visioner och förslag. John McCaine, politisk veteran och krigshjälte är ett tredje exempel.

Det här är tunga, inflytelserika politiker som Trump borde luta sig mot, inte stöta bort med nattliga inlägg på Twitter.

Mentala hälsa

Nu börjar också en debatt om Trumps mentala hälsa att dyka upp här och var i USA. Det är skribenter, krönikörer och analytiker som börjat att röra i en gryta som hittills inte kokat över men vars innehåll inte synts till i den politiska debatten sedan Ronald Reagans andra period. Då tog den debatten aldrig fart. Reagan omgavs av duktiga politiska rådgivare som såg till att landets styrdes. Nu är situationen en annan. I Vita Huset sitter en politiskt nybörjare och Twittrar nätterna igenom.

Det har börjat att antydas att det kan vara dags att åberopa artikel 25 i den amerikanska konstitutionen vilket innebär att presidenten avlägsnas från sitt ämbete efter att ha befunnits att inte vara tillräckligt frisk för att kunna sköta uppdraget. Det ska tilläggas, och mycket noga understrykas, att detta inte är en allmän debatt, ingen stor och omfattande diskussion men den finns där och den kan ta fart.

Struntar i

Parallellt med den diskussionen så ser det alltmera ut som att underättelseorganisationer och försvarsmakten helt enkelt struntar i det som den amerikanska presidenten säger.

The military and intelligence agencies are learning new habits of disregard for presidential statements and even orders that those agencies deem ignorant or reckless. By and large, those agencies’ judgments are vastly to be preferred to the president’s—but that does not make these habits any less dangerous.

The Atlantic

I klartext så struntar de i sin chefs instruktioner vilket är ytterst allvarligt.

Thank you and congratulations to those officials struggling to protect American security, the Western alliance, and world peace against Donald Trump. But the constitutional order is becoming the casualty of these struggles. The Constitution provides a way to remedy an unfit presidency: the removal process under the 25th amendment.

 


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här