Därför är jag medlem i Influencers of Sweden

av | sep 15, 2017 | Krönikor

Därför är jag medlem i Influencers of Sweden

Därför är jag medlem i Influencers of Sweden

Då och då dyker de upp. Företagen som vill att jag ska skriva om dem, länka deras produkter och deras nätbutiker. De förväntar sig att jag ska skriva långa inlägg med bilder, länkar, videor och ge dem en massa gratisreklam.

Förutom att de förväntar sig att jag ska jobba praktiskt gratis eller skriva en längre text, med ett skal till min iPhone som ersättning, så vill de också göra mig till lagbrytare. De vill att jag ska skriva om deras prylar utan att berätta det för dig som läsare.

Därför är jag medlem i Influencers of Sweden.

I den mån de här företagen lovar ersättning så är det i form av produkter eller rabatter. Prylar som jag ska skatta för. Det är ungefär så branschen ser ut eller i alla fall har sett ut.

Därför är jag medlem i Influencers of Sweden.

Ibland vill de bjuda in mig till en mässa ett seminarium eller en träff där de står för mat och uppehälle mot att jag skriver om dem.

Därför är jag medlem i Influencers of Sweden.

Influencers

Influencers of Sweden är en intresseorganisation för bloggare, youtubare, poddare och Macken är en blogg, ett socialt media, kopplad till Twitter, Instagram och Facebook. Det är mina plattformar, mina verktyg och därför är jag medlem.

Influenser of Sweden jobbar för etiska regler, tydliga, enkla, begripliga regler som exempelvis säger att vi ska ta betalt och skatta för våra inkomster. Vi ska märka alla samarbeten,tydligt, så att du som läsare vet vad som är reklam och vad som inte är det.

I skrivande stund så har vi, en arbetsgrupp, precis lagt sista handen vid nya etiska regler som ska gälla för oss närmare 1500 medlemmar.

Den bärande tanken i regelverket är att vi ska vara schyssta, raka och tydliga mot dig som läsare och vi ska vara lika schyssta, raka och ärliga mot de företag som vill samarbeta med oss.

Det handlar om att skapa lite ordning och reda i en ny och snabbt växande bransch som omsätter fler hundra miljoner svenska kronor, varje år.

Därför är jag medlem i Influencers of Sweden

Fällningar

Konsumentverket och Marknadsdomstolen har agerat och fällt bloggare som inte tydligt märkt sponsrade inlägg, reklam. Skatteverket har granskat kända bloggare, poddare och youtubare och eftertaxerat dem med stora belopp därför att de inte har betalat skatt för ersättningar som de har tagit emot.

Därför är jag medlem i Influencers of Sweden

Vi kan nämligen inte ha det så. Vi kan inte ha en vildvuxen bransch där du som läsare inte vet om jag eller någon annan har fått betalt för att skriva, tycka, fotografera och videofilma det vi publicerar i svåra kanaler.

Därför är jag medlem i Influencers of Sweden

Vi kan inte ha en bransch där företagen och kunderna inte vet hur den reklam de betalat för mäts, vilka den når och i vilka kanaler den har publicerats.

Därför är jag medlem i Influencers of Sweden

Stormat

På senare tid så har det blåst lite snålt runt oss och vår organisation. Vi har fått berättigad kritik för att ha missat i nomineringarna av Årets Influencer. Enkelt uttryckt så har de som nominerats varit yngre, vita kvinnor till övervägande del. Kritik som vi tar till oss. Vi har missat och vi borde ha gjort ett bättre jobb för att lyfta fram fler människor med andra bakgrunder och andra historier. Vi missade en möjlighet att lyfta fram och nominera andra åldrar, andra etniciteter och det vi kan lova är att göra ett bättre jobb nästa gång.

Vi ska bli ännu mera jämställda, jobba mer med mångfald och vi ska bli bättre därför att Influencers of Sweden är inte en intresseorganisation för vita, yngre kvinnor. Vi är mycket bredare än så.

Därför är jag medlem i Influencers of Sweden

Nätverk

Vi har fått kritik av olika nätverk för Influencers. Vi företräder inte dem säger de. Vi är inte deras röst.

Det är orättfärdig kritik därför att Influencers of Sweden har aldrig påstått att vi företräder en hel bransch. Vi är en intresseorganisation och vi företräder våra medlemmar. Vi har inte heller riktigt samma intresse som de här nätverken. Det är de som är våra kunder och de har sina intressen, sina agendor och vi har vår. För att undvika missförstånd såg vill jag tillägga att det inte är de här nätverken jag tänker på i mina exempel på oseriösa företag här ovan.

Så när nätverken säger att Influencers of Sweden inte företräder dem så har de helt rätt. Vi står lite grand på varsin sida och det är egentligen inget konstigt.

Jag är också helt övertygad om att nätverken, att du som läsare och att jag som Influencer har samma önskan –  en bransch med raka tydliga regler. En bransch som drivs i enlighet med lagar och regler och där du som läsare vet vad som är reklam och vad som inte är det. En bransch där reklamköpare vet hur budskapet skickas ut, vilka de når och hur det mäts.

Därför är jag medlem i Influencers of Sweden

Alla människorna

Det finns en rad viktiga skäl till att jag är medlem i Influencers of Sweden och det sista är kanske det viktigaste – människorna.

Alla de här fantastiska bloggarna, poddarna, youtubarna, skribenterna, krönikörerna, fotograferna, stora som små finns där som ett enormt bollplank för mig och alla andra. Stort som smått, högt som lågt – allt kan lyftas, diskuteras och du kan få tonvis med goda råd av andra som är i samma situation som du är.

Du kan fråga, få bekräftat att du är på rätt väg, få ta del av andras insikter och erfarenheter. Du kan blixtsnabbt få viktig och värdefull feedback på om ett företag som erbjuder ett samarbete är seriösa eller inte.

Människorna.

Därför är jag medlem i Influencers of Sweden

#jagärinos

Länkar

Breakit:

Skarp kritik mot nomineringarna i Stora Influencerpriset: “Bisarrt”

Svenska influencernätverk i stort uppror: “Är inte vår röst”

Linda Hörnfeldt slår tillbaka: “Självklart att vi har olika agendor”

 

Influencers:

Mammatrams: Ogenerade marknadsförare och blåögda bloggare

Anders Möller: Jag är en Influencer – typ

Jonna Jinton: Några tankar från en influencer – #jagärinos

Maja Hurtigh: Influcenser arbetar tillsammans

Flora Wikström

Elin Häggberg

Bucketlife

Paulina Gunnardo

 

0 0 röster
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian