Öppen källkod är en arena för vita män

Öppen källkod är en arena för vita män

Apple och flera andra företag har ett program för att se till att anställda representerar olika grupper i samhället, kvinnor, invandrare och människor med olika bakgrund. De stora företagen har fått kritik för att göra för lite för jämlikhet men det finns en arena där vita män dominerar ännu mer – Öppen Källkod.

Öppen Källkod finns idag praktiskt taget överallt och hela nätet drivs av Öppen Källkod, liksom den blogg som du sitter och läser just nu. Utvecklingssättet har vuxit fram som en reaktion på de stora bolagen som kommersialiserar mjukvara. Öppen källkod är gratis att använda och den utvecklas av frilansande utvecklare. Hela begreppet har blivit ett slags frihetsbegrepp och ett alternativ till mjukvara som du köper.

Vita män

Öppen  källkod skiljer sig också på en annan punkt. Den världen domineras i ännu högre grad än samhället i övrigt av vita män. Det visar en genomgång gjord på BitBucket, en populär plattform för att samla och dokumentera källkod.

GitHub, the world’s leading repository of open-source code, surveyed 5,500 open source users and developers from around the world on a range of topics. It also asked for demographic information. And it was informative. Of that randomly selected cohort, a full 95 percent of respondents were male. Only three percent identified as female and one percent as non-binary. According to Bureau of Labor Statistics, about 22.6 percent of professional computer programmers are female. About 16 percent of respondents said they belonged to ethnic or national groups that are in the minority in the country they live in. Black, Asian, and Latino programmers account for a total of about 34 percent of programmers in the US, according to the bureau.

Wired

Förvärra

Förespråkare för öppen källkod driver på för att kommuner, landsting och andra skattefinansierade verksamheter ska använda mer mjukvara som utvecklats under konceptet. Det anses mer kostnadseffektivt för skattebetalarna. Resultatet av att använda mer öppen källkod och göra precis det förespråkarna vill är att branschen för mjukvaruutveckling blir ännu mer ojämlik.

 

Mackens Fråga: Hur snabbt brukar du uppdatera dina Apple-prylar?
Share This