dreambox

För några dagar sedan stängdes gratistittandet för parabolägarna i och med att CMore införde pairing för alla sina live-kanaler. Räkna med att CMore kommer att införa samma teknik för övriga kanaler om tittandet och intäkterna inte ökar.

Inför årets hockeysäsong så testade CMore tekniken som innebär att kortet och boxen paras samman på kanalen CMore Hockey HD. För några dagar sedan vidgades omfattningen till alla CMores live-kanaler vilket betyder att Dreambox-delning stängs för all direktsänd sport, fotboll, ishockey, speedway med mera.

Byter ut

I takt med att cMore nu byter ut kundernas tv-boxar så kommer sannolikt parkopplingen att införas som standard för alla kanaler. Sedan tidigare så använder Viasat samma lösning för alla sina HD-kanaler vilket gör att bara kanalerna med standardupplösning kan delas med Dreambox.

Dreambox är i dag olagligt att använda för att se kodade tv-kanaler men trots det så är delningen av koder utbrett och det har varit ett gissel för tv-bolagen under fler år. Speciellt kostsamt har det varit för direktsända ishockey och fotboll där inte bara produktionerna har kostat pengar utan framför allt sändningsrättigheterna. Rättighetspengarna ger idag ett tillskott på 25-30 miljoner kronor per lag i SHL.

Rätten att sända direktsänd sport skrivs inte i miljoner kronor. Det handlar om miljarder, utslaget på avtalstiden som brukar löpa på 4-5 år. Pengar som ska hämtas in via sålda sändningar och reklamintäkter, bland annat.

Kryptering

Bolagens svar har varit kryptering som varit tillräckligt kraftfull för att slå ut tv-boxar och datorer. Flera bolag som distribuerar tv, film och direktsändningar har idag stängt ute kod-delning med hjälp av kryptering. Anledningen till att det har dröjt, exempelvis när det gäller ComHem och några andra bolag är att det redan finns stora mängder äldre tv-boxar ute hos kunderna som måste bytas ut. Sådant kostar pengar och därför försöker nu CMore prickskjuta och slå ut de som snyltar på direktsänd sport.L

Livesändningarna stängs nu i rask takt men räkna med att bolagen kommer att gå vidare och att olika typer av parkopplingar och kryptering kommer att användas för att slå ut delning av koder och abonnemang.

Katt-och-råtta

Frågan är då vad piraterna och snyltarna kommer att hitta på den här gången för det här är en katt-och-råtta lek och den har pågått ända sedan Billeberga och satellittkort med pinkoder.

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian