HBO skapade en trollarme på X för att attackera tv-kritiker

av | nov 4, 2023 | Mackens Nyhetsbrev, Mastodon

När Vulture TVs tv-recensent, Kathryn VanArendonk,  inte riktigt gillade HBOs Perry Mason så reagerade HBOs chef, Casey Bloys, på ett minst sagt märkligt sätt – han beordrade anställda att skapa falska konton i sociala medier för att angripa tv-kritiker.

HBO skapade en mindre armé med falska konton som alla hade det gemensamt att de attackerade alla som inte gillade HBOs utbud på streamingtjänsten och i synnerhet tv-kritiker.

Surt

Kathryn VanArendonk sågade nu inte deckaren Perry Mason, hon tyckte bara att tv-serien lite slarvigt svepte förbi Masons upplever under det första världskriget vilket påverkade honom långt efter kriget. Det räckte för att högste chefen, HBOs CEO, Casey Bloys, skulle reagera, surt.

Bloys var irriterad, enligt textmeddelanden som granskats av Rolling Stone, och skickade VanArendonks tweet till Kathleen McCaffrey, HBO:s senior vice president för dramaprogrammering. “Kanske en Twitter-användare borde twittra att det är ett ganska glatt svar på vad soldater legitimt går igenom på [slagfältet]”, skrev han. “Har du ett hemligt konto? Skulle vi inte kunna säga särskilt med tanke på att det är D-Day att avfärda en soldats upplevelse på det sättet verkar ganska respektlöst … detta måste besvaras!”

Rolling Stone

Meningsutbytet är bara ett av flera där Bloys och McCaffrey diskuterade att använda det de kallade en “hemlig armé” för att attackera flera TV-kritiker på Twitter (nu X). De falska kontona användes även för att lämna anonyma kommentarer under artiklar om HBO-program, enligt information som granskats av Rolling Stone.

I flera fall iscensatte HBO-cheferna riktade massangrepp mot tv-kritikerna vars omdömen och betyg inte föll HBO smaken.

Analyserat

Rolling Stone har analyserat metadata, språkval, geografiska data och information i en mängd textmeddelanden och kan koppla en rad konton till Casey Bloys. Några konton kan även kopplas direkt till Casey Bloys telefonnummer. Information ingår som en del i en stämning där HBO anklagas för att felaktigt ha avskedat en medarbetare. Stora delar av den information som tidningen använt som underlag finns i stämningen som lämnats in till domstolen.

I stämningen anges att den som nu sparkats fått till uppdrag att skapa en massa falska konton i sociala medier som ingick i HBOs trollarme.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: