Apple Arcade: Macken har spelat, City Scapes – Sim Builder – från skaparna av Sim City

av | maj 6, 2023 | Apple Arcade, Mastodon

Nu har City Scapes: Sim Builder landat på Apple Arcade och det här är ett spel som är intressant av minst två skäl – det är inte ett plattformsspel och det är skapat av utvecklarna som skapade det mycket populära Sim City. En potentiell tung titel till Apple Arcade med andra ord – Magasin Macken har spelat.

Detta är min typ av spel – tysta, lite mer långsamma spel som inte kräver fingerfärdighet och höga motoriska kunskaper – vara blixtsnabb med/på kontrollerna. Du ska bygga en stad och med dig har du en guide som förklarar vad om händer, vad dina nyinflyttade kan behöva ha för att kunna leva ett behagligt liv. För det är det spelet går ut på – bygga, utveckla och se till att hålla alla nöjda. Svårare än det låter kommer det att visa sig.

Exklusivt

Cityscapes: Sim Builder är exklusivt för Apple Arcade vilket betyder att du inte hittar spelet ut i butikerna och det är det tredje skälet till att detta spel skulle kunna locka nya spelare till Apples spelplattform.

Spelet påminner mycket om SimCity av förklarliga skäl, samma typ av spel, samma upplägg och samma utvecklare. Du måste planera, tänka till var du placerar industrier som ger jobb, var folk ska bo, var du ska dra vägar och annan infrastruktur och inte minst – du har konkurrenter som inte alltid vill dig väl. Det du ska bygga och utveckla är inte heller gratis så se till att hålla koll på dina finanser. Dock så innehåller Apples variant av SimScapes inga katastrofer som i SimCity, I det senare spelet kunde som bekant hela stora städer kollapsa, rasa samman och gå under. Det riskerar du inte att råka ut för i detta spel.

Kontrollerna

Cityscapes: Sim Builder hade varit en fempoängare om det inte vore för kontrollerna – hur du styr, trycker på saker och gör saker. Spelet är nämligen inte särskilt väl anpassat för en traditionell controller, ett spelhandtag. Tvärtom så tog det lite tryckande innan jag fattade att det inte var de traditionella knapparna som skulle använda utan de stora knapparna i controllerns handtag som styr tillsammans med att du måste dra markören över skärmen. Det senare är allt annat än optimalt med ett spelhandtag.

Som spel betraktat – en fullträff men utförandet – här finns en del att göra.

Betyg

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: