Pokémon GO: Därför kommer du aldrig att få läsa någon hårdare kritik på det stora spelsajterna

av | apr 1, 2023 | Pokémon GO

Det stormar inom Pokémon GO-communityn men inte på de stora spelsajterna. Pokémon GO Hub med flera är som vanligt milda i sin kritik, i den mån det förekommer kritik överhuvudtaget, och det finns en förklaring – de ingår i ett slags ambassadörsprogram som styrs av Niantic.

Medlemmarna får lite information från insidan då och då och de kan kommunicera direkt med representanter för Niantic – huvudsakligen på Niantics villkor för det är hela poängen med hela arrangemanget. Magasin Macken har garanterat aldrig varit varit aktuell i några sådana sammanhang, den här bloggen är alldeles för liten för att vara intressant för Niantic. Macken har däremot varit aktuell för ett liknande upplägg i ett helt annat samman och fick en inbjudan som jag tackade nej till, omgående. Sätter du dig i en sådan sits så ger du samtidigt upp ditt oberoende och du kommer att få svårt att kritisera och granska arrangören av ett sådant upplägg. I det aktuella fallet så var det ett företag som ville knyta till sig influencers, lämna exklusiv förhandsinformation och på det sättet skaffa sig en marknadsföringskanal rätt ut i sociala medier.

Jag tackade nej, omgående, men flera av de stora spelsajterna finns med i Niantics och flera andra spelutvecklares program.

Uppgift

Det är inte min uppgift att recensera andra sajter, andra bloggar och andra nyhetsförmedlare men om jag skulle skriva om den senaste turbulensen inom Pokémon GO-världen så skulle jag inte ha valt en spelare som direkt förkunnar att han inte utgör målgruppen för de senaste förändringarna – kraftigt höjda priser för Remote Raidpass och begränsningar för fjärr-raider. Skulle jag ha haft en önskan om att publicera en text som speglar det som nu har hänt, kritiken och konsekvenserna så skulle jag ha valt en spelare som direkt påverkas – en spelare som bor i glesbygd eller som har ett funktionshinder som gör att hen inte kan röra på sig som andra spelare.

Det här innebär att det som visas upp och som publiceras på spelsajterna inte alls motsvaras av diskussionen som pågår på Reddit och i andra forum ute på nätet. Genomgående så består kritiken huvudsakligen i att förtroendet för Niantic är förlorat och det bottnar i total avsaknad av kommunikation.

Ponera att Niantic hade en kontaktyta med alla sina spelare, ett forum, en kommunikationskanal och att Niantic hade lyft det faktum att alltfler spelar med Remote Raidpass. Ponera att Niantic hade förklarat att det är ett problem därför att poängen med spelet är att spelarna ska ut och röra på sig fysiskt – inte sitta i soffan och spela. Niantic hade kunnat föra en diskussion om problemet, förankrat de förändringar som nu införs. Då hade stora delar av kritiken uteblivit, det är min fasta övertygelse.

Det hade förutsatt att Niantic faktiskt kommunicerade med sina spelare och hade ett intresse av att kommunicera med de spelare som årligen drar in en miljard, dollar, till dem.

Det har inte Niantic och det är det som är problemet.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

AI Is an Insult Now

AI Is an Insult Now

  If you want to really hurt someone’s feelings in the year 2023, just call them an AI. An all-star cast of celebrities and...

läs mer