Kan du verkligen köra Call of Duty på Nintendo Switch?

av | apr 28, 2023 | Nintendo Switch

Nintendo Switch!

Microsoft vill köpa Activision som bekant och i sina försök att övertyga myndigheter och konkurrenter för att få igenom affären så har Microsofts bland annat skrivit långa licensavtal med sina konkurrenter som en slags garanti för att stora populära spel inte ska bli exklusiva för Microsofts plattform. Frågan är då vad dessa avtal egentligen är värda?

Microsoft har skrivit ett tio år långt licensavtal med Nintendo gällande Call of Duty och liknande spel. Det ska vara en garanti för att spelen ska finnas för Nintendos plattform – idag Nintendo Switch.

Frågan är då – kan Call of Duty köras på Nintendo Switch?

Ja, säger Microsoft men det finns goda skäl till att betvivla det – i vart fall dagens Nintendo Switch som lanserades i mars 2017. Det är sex år gammal hårdvara och sex år i spelvärlden är oändligt lång tid. De exempel som finns på spel som bantats ned och som optimerats för att kunna köras på Nintendo Switch har varit i varierande grad lyckade, eller kanske snarare misslyckade därför att det brukar inte bli lyckade optimeringar. I diskussionsforumet Reddit finns en helt egen tråd med exempel på misslyckade optimeringar och konverteringar från andra plattformar till Nintendo Switch.

Call of Duty

Call of Duty är att grafiskt tungt spel som dessutom ska spelas online – på nätet, mot och med andra spelare. Det ställer extraordinära krav på hårdvaran. Nyligen så sa den brittiska tillsynsmyndigheten the Competition and Markets Authority (CMA) nej till Microsofts köpa av Activision i en, håll i dig nu, 418 sidor lång rapport. Det är alltså inget hastverk och myndigheter har verkligen vridit och vänt på de flesta argument – och inte minst så har Microsofts argument för att släppa genom en affär granskats – däribland de avtal som Microsoft tecknat med konkurrenter.

Nintendo does not currently offer CoD, and we have seen no evidence to suggest that its consoles would be technically capable of running a version of CoD that is similar to those in Xbox and PlayStation in terms of quality of gameplay and content.

CMA tror inte på Microsofts ord att Call of Duty skal kunna spelas på en Nintendo Switch – för det är det avtalet som Microsoft hänvisar till.

En ny Nintendo Switch

En framtida kommande version av Nintendo Switch då?

Möjligen och det kan säkert vara därför som Nintendo skrivit under avtalet – inför framtiden och dessutom så har Nintendo inte förbundit sig till särskilt mycket mer än att tillhandahålla sin plattform. Det har inte kostat Nintendo någonting att skriva under avtalet och vinsten kan komma i form av nya, tunga titlar för plattformen vilket säljer fler Nintendo Switch.

I hela det resonemanget så finns det en hel del om, kanske och eventuellt. Idag vet vi att Call of Duty knappast kan konverteras och optimeras så att det är spelbart på Nintendo Switch. Det finns i alla fall inga bevis för det vilket CMA konstaterar.

Microsoft må tror det men tro är en sysselsättning som bäst utövas i höga hus med tupp eller kors i toppen. Det duger inte för att få igenom en mång-miljardaffär där Microsoft skulle bli en mycket stor aktör och svaret på frågan i rubriken är ett kortfattat: nej.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: