Det här är Anonymous – världen största hackarkollektiv som inte har någon ledare

av | feb 24, 2023 | Anonymous

De har lånat masken från filmen V för Vendetta, har Guy Fawkes som förebild som försökte spränga det brittiska parlamentet 1605 och de har sedan ett år angripit Ryssland och ryska intressen världen över som en digital protest mot angreppskriget mot Ukraina. Det här är Anonymous, ett kollektiv bestående av hackare och aktivister – utan ledare.

Anonymous föddes på det ökända forumet 4Chan där vem som helst, helt anonymt kan posta inlägg om i stort sett vad som helst. Inledningsvis så skapade gruppen en massa olika skämt, bilder, grafik och videor – inte sällan smaklösa skämt men vartefter fler anslöt sig sig utformades också en decentraliserad sammanslutning, utan ledare, utan talespersoner och utan krav för medlemskap. Anonymous har alla och ingen som uttalar sig för Anonymous och i Anonymous namn.

Enskilda celler

Organiseringen kan närmast liknas vid enskilda celler där medlemmar ibland inte känner till andra medlemmar eller andra celler eller bara känner till dem med deras handels, smeknamn och signaturer. Det finns några centrala konton, på Twitter, Youtube och andra sociala medier som kan gå ut med uppmaningar och som ibland används för samordnade aktioner och attacker men det finns inga krav på att medlemmar ska, eller måste delta.

Kända

Gruppen blev först kända för en bredare allmänhet i januari 2008 då Anonymous protesterade mot Scientologikyrkan som försökte få bort en video på Tom Cruise från nätet. Anonymous attackerade Scientologikyrkans olika webbplatser med överbelastningsattacker, överbelastade kyrkans telefonnät, slog ut kyrkans faxar och såg till att länka om sökningar bland annat via Google till sidor som varnade för kyrkan som en farlig kult. Några månader efter det att attackerna inleddes arrangerades också demonstrationer i flera stora amerikanska städer och det har förekommit demonstrationer även i Sverige av svenska medlemmar.

Rättvisepatos

Anonymous har ett rättvisepatos som grund för det de gör. De är en sammanslutning bestående av aktivister, hackare och andra som stöder deras sak och som kan liknas vid grupper som använder civil olydnad som arbetsmetod. Anonymous gör det via nätet, digitalt.

Via chattkanaler på IRC, Telegram och andra digital mötesplatser så diskuteras olika aktioner och där samordnas även attacker vilket kan handla om allt från amerikanska polismyndigheter till enskilda länder. Anonymous har bland annat attackerat enskilda polisorganisationer i USA efter det att polisen anklagas för rasism, övervåld och för att ha misshandlat gripna. Kollektivet har även attackerat högerextremister och högerextrema grupper, släckt ned deras webbplatser, hackats deras system och publicerat deras medlemsregister.

Anonymous har även slagit till mot den islamska mördarsekten Daesh (IS) och hackat deras datorsystem.

Ryssland

I slutet av februari förra året förklarade Anonymous krig mot Ryssland och ryska intressen och det finns beräkningar som pekar mot att någonstans mellan 360 och 400 000 enskilda deltagit i riktade attacker mot ryska medier, ryska myndigheter, ryska företag och organisationer. I attackerna så har en mycket stor mängd data, åtskilliga terabytes med information stulits, som sedan har publicerats på nätet, bland annat på DDoSsecrets, en databas för forskare och journalister.

Det ska understrykas att siffrorna på hur många som är medlemmar i, eller hur många som deltar i Anonymous attacker är mycket osäkra just därför att kollektivet är så löst sammansatt och så decentraliserat till sin natur.

Datorgenier

Anonymous utpekas inte sällan i medierna som att vara extremt datorkunniga, närmast datorgenier och de sprider själva myten att de är omöjliga att stoppa. Anonymous styrka är snarare bredden vilket ökar kraften i deras attacker. I denna stora samling av enskilda individer finns mycket datorkunniga hackare. Här finns de som med mycket stort tålamod kan analyseras, kartlägga och iscensatta sofistikerade attacker mot utvalda mål men här finns också ett mycket större antal som kan delta i och vara delaktiga i enklare typer av attacker, överbelastningsattacker (DDoS) exempelvis, som effektivt kan släcka ned en webbplats.

Medan ansvariga datortekniker har fullt upp med att försöka att filtrera bort en massa skräptrafik för att hålla uppe viktiga hemsidor så hackas e-postservern och alla meddelanden, alla bifogade filer och all data stjäls för att ta ett konkret exempel på en mycket framgångsrik strategi. Det är ingen tillfällighet att bland allt det material som publicerats på DDoSsecrets så finns stora mängder data som stulits från hackade e-postservrar.

Politiskt

Politiskt så är det inte helt enkelt att placera in Anonymous på en höger eller vänsterskala. Politik och politiker är för övrigt en företeelse som Anonymous tar kraftigt avstånd för. Politiker utmålas inte sällan som korrupta individer som företräder de som egentligen styr ett land och världen, de med pengar, rika kapitalister. Kollektivet står för yttrandefrihet, all information ska vara fri, gruppen är för kopiering och anser att piratkopiering är helt okej, upphovsrätten är ett sätt för redan stenrika kapitalister att tjäna ännu mer pengar och kultur ska vara fri  och gratis. I så måtto så kan Anonymous placeras på vänsterskalan men under en rad av år så backade delar av Anonymous upp Donald Trump och trodde på allvar att Trump skulle rensa upp i Washington och att statens inflytande över enskilda skulle minska i USA. Trump skulle öka individens frihet hävdades det i meddelanden och videor.

De åsikterna ser nu ut att mer eller mindre ha städats ut och Anonymous är tillbaka som en aktivistgrupp och ett hackarkollektiv.

Konspirationsteorier

Det finns också ett tydligt inslag av konspirationsteorier i de här kretsarna. En nyligen publicerad video, publicerad i Anonymous namn, så varnar gruppen för AI och hävdar att inom fem år så kommer den mänskliga hjärnan att kopplas ihop med datorer. Källan i videon är David Icke som oemotsagd lägger ut sin konspirationsteori om att nu satsar teknikbolagen på att göra oss beroende av smarta telefoner och AI för att sedan koppla upp oss och kontrollera oss. Icke är annars känd för den märkliga uppfattningen att världen styrs av reptiler, ödlor, som maskerar sig som människor.

Anonymous har även hävdat att chem-trails är verkliga – det vill säga att kondensspåren från flygplan är kemikalier som släpps ut för att kontrollera oss. Här finns vaccinationsmotståndare som på fullt allvar hävdar att Covid-19 orsakas av 5G-master och så vidare. Det är förklaringen till varför en del hakade på Trumps budskap – det är en del i en konspirationsteori om “The Deep State”, att det finns mörka, dolda krafter som konspirerar för att styra oss andra.

Allt detta

Anonymous är allt detta, samtidigt, i en sammanslutning utan ledare, utan talespersoner, utan krav på medlemsavgift, kunskaper eller politisk förankring. Alla och ingen kan uttala sig, alla kan ansluta sig, alla kan delta på sitt sätt och med sina kunskaper.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: