Skellefteå kommun drabbat av ransomware-program

av | jan 17, 2023 | Säkerhet

Skellefteå kommun har råkat ut för ett ransomware-program som orsakat begränsad skada bland kommunens filer och system.

– Vi fick kännedom om attacken på måndagsförmiddagen och vidtog då genast åtgärder för att begränsa spridningen av viruset. Det fick till följd att den server som många medarbetare arbetar mot låg nere under måndagen. Tack vare välfungerande processer och säkerhetsrutiner blev påverkan ändå begränsad, säger Fredrik Wallerström, enhetschef på avdelningen för IT och utveckling inom Skellefteå kommun, i pressmeddelandet som skickades ut under tisdagen, till tidningen Norran.

Ransomware

Det handlar sannolikt om ett så kallat ransomware-program. Ett skadligt program som snabbt söker igenom alla de filer en användare har tillgång till och krypterar dem. När sedan alla filer krypterats så visas en uppmaning att betala en viss summa för att få en mjukvaru-nyckel som kan låsa upp filerna.

Sannolikt så har någon anställd inom kommunen lurats att klicka på en länk som aktiverat det skadliga programmet.

0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Nortis om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian