Apple smyger ut AI-inlästa böcker

av | jan 5, 2023 | Boktipset, Nöje

Apple erbjuder nu böcker, upplösta med AI-röst istället för skådespelare. Det är ett nytt sätt att erbjuda ljudböcker och i skrivande stund så erbjuds inte alla böcker, utan ett utvalt antal.

Apples webbplats för böcker förklarar också att Apple arbetar med två externa förlag för att producera ljudböckerna. För närvarande är programmet begränsat till skönlitteratur och romantik plus ett begränsat antal facklitteratur och självutvecklingstitlar. Prover på rösterna som finns tillgängliga för varje genre är länkade på sajten.

AI-funktionen

Det är inte så att AI-funktionen kan aktiveras för vilka böcker som helst. Det handla rom utvalda böcker och även om rösten är digital och konstjord så tar det runt en månad innan en bok kan lanseras som AI-inläst ljudbok.

Ljudboksmarknadens popularitet har exploderat de senaste åren, med teknikföretag som kämpat för att få fotfäste. Försäljningen ökade med 25 % förra året och inbringade mer än 1,5 miljarder dollar. Branschinsiders tror att den globala marknaden kan vara värd mer än 35 miljarder dollar år 2030.

Apple skulle lansera projektet i mitten av november, men försenade det eftersom uppsägningar på Meta och kaos kring Elon Musks övertagande av Twitter kastade ett mörkt moln över tekniksektorn.

The Guardian

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: