Spelar du dataspel så är du är inte ensam – du har runt 3,2 miljarder kompisar

av | nov 23, 2022 | Nöje, Spel

Beräkningar säger att det finns runt 3.2 miljarder  dataspelare i världen just nu men trots det så räknas det med sjunkande intäkter för branschen totalt vilket är första gången på 15 år.

Är du fullvuxen så kommer du säkert ihåg när dataspel vara livsfarligt och spelen skulle locka ungdomen in i fördärv. Dataspel var en nischföreteelse, ifrågasatt, men branschen växer och växte snabbt. Idag spelar nästan hälften av hela klotets befolkning, 3.2 miljarder människor, dataspel. Det är allt annat en företeelse ute i marginalen utan en storindustri som omsätter miljarder, varje år. De stora dataspelen har en budget som lätt matcher de dyraste biofilmerna och branschen omsätter mer pengar än hela Hollywood sammanslaget.

NewZoo.com

Pandemin

Under pandemin så såg hela spelbranschen en mycket snabb ökning av antalet spelare och med det intäkterna. Tillväxten mellan 2020 och 2022 var 43 miljarder dollar mer än vad Newzoo förutspått. Nu sjunker intäkterna igen, trots att antalet spelare ligger kvar på hög nivå. Newzoo beräknar att hela branschen backar med runt 184 miljarder dollar en minskning med -4,3 % på årsbasis. Det är den första nedgången på 15 år.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: