Så lite betalar Spotify sina artister – en jämförelse med Apple Music

av | nov 2, 2022 | Musik, Nöje

L.Dre är musikproducent, oberoende, och han lever på sin musik och de olika streamingtjänsterna är en viktig inkomtskälla men det är stor skillnad mellan va de olika tjänsterna betalar för att spela artisternas musik vilket videon nedan visar.

Ett exempel:

För att tjäna 1 000 dollar så krävs det 100 000 strömningar på Apple Music – drygt 300 000 på Spotify, tre gånger fler.

Märkliga

Det något märkliga i sammanhanget är att flera av de stora skivbolagen är delägare i Spotify vilket betyder att den musiktjänst som delvis ägs av skivbolagen är den streamingtjänst som betalar artisterna den lägsta ersättningen.

L.Dre jämför två låtar som båda har runt 4 miljoner lyssnar/strömningar på Spotify och på Apple Music. Spotify betalar drygt 11 000 dollar för den mängden lyssningar medan Apple betalar drygt 25 000 dollar – för samma antal lyssningar. Tidal betalar mest per stream på $0,013, följt av Apple Music på $0,01 per stream. Spotify, å andra sidan, betalar ut 0,0033 USD per stream – dramatiskt lägre än både Apple Music och Tidal, såväl som Amazon Music, YouTube Music och Deezer. Det enda företaget som betalar lägre priser än Spotify är Pandora.

Spotify

Funktionsmässigt så menar L.Dre att Spotify är den bättre plattformen och Spotify har dessutom betydligt fler användare – drygt 165 miljoner användare medan Apple Music har runt 78 miljoner användare. Trots det så betalar Apple Music tre gånger högre ersättning till artisterna.

 

0 kommentarer

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian