iOS 16: Här är de nya säkerhetsfunktionerna som du bör ha koll på

av | nov 18, 2022 | Säkerhet

Nya iOS 16 innehåller en rad nya och uppdaterade säkerhetsfunktioner – här är Magasin Mackens guide.

Snabb säkerhetsrespons

Med ‌iOS 16‌ kan Apple skicka ut säkerhetsuppdateringar utan att behöva uppdatera hela operativsystemet. i iOS 15 är säkerhetsuppdateringar knutna till iOS-uppdateringar och kräver en fullständig uppdatering, men ‌iOS 16‌ kommer att göra det lättare för Apple att distribuera säkerhetsuppdateringar, och det kommer att göra dem snabbare att ladda ner.

LockDown

‌I iOS 16‌ finns en ny säkerhetsfunktion,  Lockdown Mode, som har en extremt hög säkerhetsnivå och det är en funktion som inte är tänkt för vanliga användare utan för för aktivister, journalister och andra som riskerar att utsätts för sofistikerade, riktade, cyberattacker. Lockdown Mode begränsar eller inaktiverar funktionaliteten hos många av iPhones funktioner samt låser appar och webbplatser.

Lockdown Mode blockerar de flesta bilagor  i Messages, blockerar FaceTime-samtal från icke-kontakter, begränsar webbsurfningsfunktioner, förhindrar att konfigurationsprofiler installeras.

Lockdown Mode är inte för den genomsnittliga användaren och de flesta borde inte aktivera det med tanke på hur restriktivt det är. Funktionen är inaktiverad som standard och kan aktiveras i avsnittet Sekretess och säkerhet i appen Inställningar.

Säkerhetskontroll

Inställningar innehåller en ny “Säkerhetskontroll”-funktion som är utformad för att göra det enkelt för människor att snabbt återställa all data och platsåtkomst som de har gett andra människor. Funktionen har tagits fram av Apple med fokus på personer i situationer med våld i hemmet eller nära partner.  Enskilda som, snabbt kan behöva dra tillbaka tillgång till information.

Du kommer till Säkerhetskontroll genom att öppna appen Inställningar och klicka på avsnittet Sekretess och säkerhet. Därifrån bläddrar du ner till Säkerhetskontroll. Säkerhetskontrollen har två alternativ, inklusive en nödåterställning och en checklista över alla dina datadelningsalternativ.

Nödåterställning

Emergency Reset är en funktion fört att skydda din din iOS-enhet med bara ett par tryckningar. När du använder Emergency Reset slutar den omedelbart att dela allt med alla personer och appar. Det inkluderar allt du delar med andra, till exempel platsinformation, din hemdata, fotoalbum och mer. Emergency Reset låter dig också ta bort alla nödkontakter och återställa ditt Apple-ID och lösenord så att ingen kan logga in på ditt konto.

Hantera delning

För mindre nödsituationer finns det en genomgång för Hantera delning och åtkomst som låter dig se en översikt över vad du delar så att du inte kan spåras i hemlighet eller övervakas med hjälp av platsdelning, delade album eller andra ‌iPhone‌-funktioner.

Du kan se exakt vem du delar data med och vilken data dessa personer har åtkomst till, tillsammans med vilka appar som har åtkomst till din data. Du kan välja personer eller appar och välja alternativet “Sluta dela” för att stänga av delning direkt.

Låsta dolda och nyligen raderade fotoalbum

I appen ‌iOS 16‌ Photos kan de dolda och nyligen raderade albumen inte öppnas utan autentisering genom ‌Face ID‌, Touch ID eller ett lösenord.

Liggande Face ID

På iPhone 13-modeller fungerar ‌Face ID‌ i liggande läge efter att ‌iOS 16‌ har installerats. Detta gör att ‌Face ID‌ kan låsa upp ‌iPhonen‌ oavsett om den hålls stående eller liggande.

Urklipp-behörigheter

Appar i ‌iOS 16‌ behöver uttrycklig användartillstånd innan de kommer åt urklippet för att kopiera och klistra in innehåll. Appar måste be om att få använda funktionen för att kopiera och klistra in, på samma sätt som appar behöver tillstånd för att komma åt mikrofonen, kameran, platsen och andra känsliga data.

Passkeys/lösenord

Med ‌iOS 16‌ och dess kommande uppdateringar lägger Apple till lösenord som är utformade för att ersätta traditionella lösenord när du loggar in på en webbplats eller app. Apple säger att Passkey är säkrare än lösenord och skyddar användare från nätfiske, skadlig programvara och andra attacker som försöker få åtkomst till kontot. Passkey implementerades inte i ‌iOS 16‌ beta, men kommer att introduceras senare i år.

0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Nortis om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian